17 yaşındaki genç pilot iki dünya rekoru kırdı

Haber Merkezi – 17 yaşındaki bir pilot, küçük bir uçakla “dünyanın çevresini tek başına uçan en genç kişi” oldu.

17 yaşındaki Mack Rutherford, 52 ülkeyi kapsayan beş aylık bir yolculuğun ardından Bulgaristan'ın Sofya kentine indi.

İngiliz bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ancak Belçika'da büyüyen Mack, yol boyunca Sudan'da kum fırtınalarıyla karşılaştı ve geceyi ıssız bir Pasifik adasında geçirdi.

Guinness Dünya Rekorları'na (GWR) göre 17 yaşındaki bir genç , 23 Mart'ta ilk kez havalandıktan sonra Çarşamba günü küçük bir uçakla dünyayı tek başına dolaşan en genç kişi oldu. 19 yaşındaki kız kardeşi Zara Rutherford, 20 Ocak'ta Belçika'nın Kortrijk kentinde iniş yaptığında, dünyanın çevresini tek başına uçan en genç kadın rekorunu kırmıştı.

Rutherford'un resmi internet sitesine ve GWR'ye göre, İngiliz-Belçika uyruklu Mack Rutherford, yolculuğunun başladığı Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya günün erken saatlerinde indi.Yola çıktığında henüz 16 yaşındaydı.

Rutherford'un güzergâhı, kendi web sitesine göre, 300 km/s'ye ulaşan seyir hızına sahip, özel olarak hazırlanmış ultra hafif bir Shark uçağıyla beş kıtada 52 ülkeyi kapsıyordu.

Başarıyı tamamladıktan sonra, Mack başkalarını "kaç yaşında olursanız olun hayallerinizi takip etmeye" teşvik etti.

"Çok çalışın ve hedeflerinize ulaşmak için ilerleyin" diye ekledi.

Yolculuğu, uçağı İngiltere'de İskoçya'daki Wick'e inerken ve bu hafta başlarında Londra'daki Biggin Hill Havalimanı'ndan kalkarken, iki okyanus boyunca Avrupa, Asya, Afrika ve ABD üzerinden geçti.

Havacı bir aileden gelen Mack, Dubai'deki aşırı sıcağı ve Hindistan'daki beklenmedik havaalanlarının kapanmasını gören zorlu yolculukla 23 Mart'ta Bulgaristan'ın başkentinden yola çıktı.

Genç havacı ayrıca, yağmur ve alçak bulutların arasından "sisli bir havada" sonra Pasifik Okyanusu'ndaki ıssız bir adada bir pistin yanında bir kulübede uyuduğunu söyledi.

Mack, yolculuğunun bir parçası olduğu sırada CNN ile yaptığı daha önceki bir röportajda , Kenya'daki milli parklardaki vahşi yaşamdan New York şehrinin silüetine kadar uçarak geçebildiği güzel yerlerden bazılarını anlattı.

Her zaman "bakabileceğim bir şeye" sahip olmanın, her seferinde 11 saate kadar süren alçak irtifa uçuşlarında odağını korumasına yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.

Gelecek için planlarının ne olduğu sorulduğunda Mack, "Uçmaya devam edeceğim. Hava kuvvetleri gibi bir şey düşünüyorum ama hiçbir şeyden %100 emin değilim. Bunu bitirdikten sonra okula odaklanmam ve elimden geldiğince yetişmeye çalışmam gerekiyor" dedi.

Çabalarının bir sonucu olarak, iki Guinness Dünya Rekoru kırdı; dünyayı tek başına uçan en genç kişi ve aynı zamanda bir mikro ışık düzleminde dünyanın çevresini dolaşan en genç kişi oldu. 

Yolculuğu web sitesinde izlendi, bu da Bulgaristan'dan Akdeniz'e, ardından Sahra üzerinden, ardından Orta Doğu ve ardından Doğu Asya'ya doğru yola çıktığını gösteriyor.

Mack üç yaşından beri pilot olmak istediğini söylemişti ve bu başarıya Eylül 2020'de 15 yaşında ehliyetini almaya hak kazandığında ulaştı.

Babası Sam Rutherford profesyonel bir pilot, annesi Beatrice ise özel bir pilot.