Behrouz Boochani: Avustralya göçmenlere işkence ediyor

26-07-2020
Rûdaw
Etiketler Behrouz Boochani Avustralya Yeni Zelanda
A+ A-

Haber Merkezi - Avustralya’nın Manus Adası’ndaki göçmen kampında altı yıl boyunca tutulan Kürt yazar Behrouz Boochani, Sidney hükümetinin göçmenlere “işkence” ettiğini ve bu “işkence sistemi”nin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Yeni Zelanda Göçmenler Ofisi, hükümetin ödüllü Kürt yazar Boochani’nin 37’inci doğum günü olan 23 Temmuz’da iltica başvurusunu kabul ettiğini açıklamıştı.

Yerleştiği Christchurch kentinden CNN'e konuşan Boochani, "Şimdi tam yedi yıl sonra, o hikaye benim için bitti. Ama tabii ki bu benim hayat hikayemin sadece bir parçası" dedi.

Kent sokaklarında serbest bir şekilde dolaşmanın “harika bir duygu” olduğunu belirten Boochani, “Bu benim için çok büyük bir şeydi, çünkü şimdi daha güçlü ve istikrarlı hissetmemi sağladı. Şimdi bu toplumun bir parçası olabileceğimi hissediyorum. Bir yerim var. Bu harika bir duyguydu" diye konuştu.

Yeni Zelanda'daki kabulünden tamamen zevk almasının zor olduğunu anlatan Boochani, "Öte yandan, Avustralya'da, Nauru'daki Port Moresby'de gözaltında yaşayan insanları düşünüyorum, ki bu gerçekten üzücü ve bu canımı sıkıyor. Avurstralya hükümeti bu uygulama ile göçmenlere işkence ediyor, hala insanları o adalarda tutuyor. Bu işkence sistemi ortadan kalkmalı" ifadesini kullandı.  

İran’dan kaçmıştı

Boocahni, Rojhılat’ta yaptığı haberler ve Kürtlerin bağımsızlığına verdiği destek nedeniyle İran rejimi tarafından hedef haline getirilmiş ve 2013’te bir botla, Hint Okyanusu’ndan Avustralya’ya ait olan Christmas Adası’na kaçmıştı. Ancak burada, Avustralya’nın dünya çapında nam salmış göçmen politikalarının esiri haline geldi.

2013 yılının Ağustos ayında, Pasifik Okyanusu’ndaki Manus Adası’na transfer edildi. Buradaki göçmen merkezinde 2 bin 269 gün geçirdi ve hazırladığı raporlar, gizlice çektiği görüntüler, The Guardian gazetesi için yazdığı makaleler ve Whatsapp’ı kullanarak kaleme alabildiği bir kitapla, Manus Adası’nda hapsolmuş göçmenlerin sesini dünyaya duyurdu.

Boochani, Manus’ta tutulduğu altı yıl boyunca arkadaşlarının gardiyanlar tarafından öldürülmesine, bazılarının tıbbi yetersizlik nedeniyle yaşamını yitirmesine, bazılarının akıl sağlığının bozulmasına ve intihar etmesine tanık oldu. Kendisi iki defa işkence gördü; göçmenlerin açlık grevini dünyaya duyurduğu için sekiz gün hapse atıldı.

 “Gazetecilik benim görevim” diyerek hayatını tehlikeye atmıştı

Bu süreçte gazetecilikten vazgeçmeyen Boochani, ürettiği haberlerle Avustralya’nın katı göçmen rejiminin bir nebze olsa da yumuşamasında büyük rol oynadı. Boochani 2015 yılında, “Ben bu yerde de hâlâ gazeteciyim. Bu benim işim, benim görevim” demişti.

Behrouz Boochani, 2018’de İtalya’da yayın yapan Intirnasional Dergisi tarafından uluslararası gazetecilik ödülünü almıştı.

23 Temmuz 1983’te Rojhılat’ın İlam kentinde dünyaya gelen Behrouz Boochani Avusturya’nın Manus Adası’ndaki mülteci kampındaki yaşam koşullarına ilişkin hazırladığı raporlar dolayısıyla uluslararası gazetecilik ödülü almıştı. Boochani o dönem Manus Adası’nda bulunduğu için ödül törenine katılamamıştı.

Boochani, mültecilerin yaşam koşullarına ilişkin raporlar hazırlamanın yanı sıra mültecilerin yaşamına ilişkin “Dağlardan başka dost yok”  adında bir de İngilizce kitap yazmıştı.

Avusturalya Ulusal Biyografi Ödülü’ne layık görüldü

Avusturalya South Wels Ulusal Kütütphanesi 2019 yılının Ağustos ayında, Kürt yazar Behrouz Bochani’yi, “No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison” (Dağlardan başka dost yok: Manus cezaevinden notlar) isimli kitabı nedeniyle Ulusal Biyografi Ödülü’ne layık gördü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli