Prof. Dr. Kadri Yıldırım vefatının birinci yıl dönümünde anıldı

26-03-2022
Etiketler Prof. Dr. Kadri Yıldırım İstanbul Avesta Yayınevi İsmail Beşikçi
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Ünlü Kürt yazar ve entelektüel Prof. Dr. Kadri Yıldırım, vefatının birinci yıl dönümünde İstanbul'da anıldı.

Avesta Yayınevi tarafından organize edilen ve İsmail Beşikçi Vakfı'nda gerçekleştirilen anmaya Yıldırım’ın ailesi, Dr. İsmail Beşikçi, Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, yazar Xalid Sadini ve Kürt profesörün sevenleri katıldı.

Anmada konuşan Abdullah Keskin, Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın hayatına sığdırdığı çalışmaların önemine dikkat çekerek, “Kadri Hoca, ardından kimsenin dolduramayacağı bir boşluk bıraktı” dedi.

Keskin’in ardından kısa bir konuşma yapan sosyolog İsmail Beşikçi de, Kürtlerin Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın değerini unutmaması gerektiğine vurgu yaparak, merhumun Kürçe için çok önemli çalışmalara imza attığını söyledi.

Eşi Canan Yıldırım da Prof. Dr. Kadri Yıldırım hakkında konuşurken duygulu anlar yaşadı. Canan Yıldırım, Kadri Hoca’nın yokluğunu derinden hissettiklerini, hayatı boyunca çok önemli çalışmalar yaptığını ve henüz tamamlayamadığı, yarıda bıraktığı çalışmaları olduğunu anlattı.

Canan Yıldırım, eşi ile olan bir anısını şöyle anlattı:

“Son dönemde koronavirüs olmuştu. Biraz uzun sürdü. Birgün baktım ağlıyor. Çok şaşırdım. Kendisi duygusal bir insandı. Ne olduğunu surdum. Bana yazdığı kitapları hatırlayamadığını söyledi. Biliyorsunuz, koronavirüs geçici hafıza kaybına yol açıyor. Ben de şaka ile, ‘iyi oldu, artık bundan sonra biraz dinlenirsin’ dedim. Ama o, ‘ben yazmadan, okumadan mutlu olamam. İyileşirsem ve eğer hatırlamazsam hepsini yeniden yazarım’ dedi.”

Kızı Ayşe Yıldırım da, “365 gündür onu düşünmeden geçen tek bir saatimiz bile olmadı. ondan, iyiliklerinden bahsetmek benim için bir borçtur. Sabahlara kadar çalışırdı. Milletvekili oldu yine çalışmalarını bırakmadı” dedi.

Yıldırım’ın hayatını halkına adadığını anlatan Ayşe Yıldırm, “Mamosta için Kürt dili, tarihi, edebiyatı, Kürt halkı hep biricikti. Hatta bizden bile önceydi dersem abartmış olmam. O yüzden lütfen bunu hep bilerek yaşayalım, hep hatırlayalım. Bin bir baskı altında kendi halkı için çalıştıkça, onların sesi oldukça nefes alabildi” diye belirtti.

Oğlu Abdullah Yıldırım da, babasının hiç dinlenmeden çalıştığını, zamanını kitap, araştırma ve incelemelere ayırdığını belirtti.

Anmada konuşan yazar Xalid Sadini de Prof. Dr. Kadri Yıldırım ile meslektaş olduklarını söyledi.

Kadri Hoca ile 2007’de tanışmadan önce yazılarını okuduğunu, Melayê Cizîrî ve Mem û Zin ile Ahmedê Xanî’yi çok iyi anladığını dile getiren Sadini, “Kadri Yıldırım Kürt edebiyatı, dili ve kültürü için açılmamış bir hazineydi” dedi.

Kadri Yıldırım Kimdir?

1959’da Diyarbakır’da doğan Kadri Yıldırım, Kürtler arasında “Mamosta Kadri” diye tanınıyordu.

İlk ve orta öğrenimimi tamamladıktan sonra 1986-1998 yılları arasında bir çok il ve ilçelerinde öğretmen ve idareci olarak çalıştı.

1996 yılında Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yüksek Lisans, 1998 yılında da aynı üniversite ve aynı anabilim dalında doktora yaptı. 1999 yılında Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Aynı anabilim dalında 2004 Yılı Mayıs Döneminde Doçent oldu.

19 Şubat 2010 tarihinde Profesör oldu. 2010 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Yardımcısı olarak göreve başladı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü olarak atandı.

Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri'nde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt milletvekili adayı olan ve seçilen Yıldırım, Kasım 2015 Milletvekili Seçimi'nde yeniden HDP'den Siirt milletvekili seçilmişti.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kürtçe, Arapça, Farça dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine 14 kitabı ve birçok akademik tebliğ makaleleri bulunmaktadır.

Vefatından bri süre önce değişik konulardaki araştırmaları Rûdaw sitesi Türkçe bölümünde yayımlandı.

Siyasetçi ve akademisyen Prof. Dr. Kadri Yıldırım, 23 Mart 2021’de gece saatlerinde beyin kanaması geçirdi. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak yoğun bakım servisine alınan Yıldırım, 26 Mart 2021 tarihinde vefat etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.