Hakkari’de zorlu kış koşullarında işler imece usulüyle yapılıyor

Hakkari (Rûdaw) – Hakkari ve ilçelerine bağlı köylerde sonbaharda hayvanlar için biçilen otlar, kış aylarında kızaklarla taşınıyor. Silord köyünde de hayvancılık yapan köylüler, çığ tehlikesine rağmen bu işi imece usulü yapıyor.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Silord Köyü’nde çiftçiler, köyün bir çok yerinde yol olmaması nedeniyle işlerini daha yoğun emekle yapıyor. Özellikle hayvancılıkla uğraşan köylüler ot ve ve hayvanlar için hazırlanan yemleri sırtlarında taşıyor.

Köyde hayvancılık yapan Ahmet Ayhan, “Yazın buralarda 2-3 bin balya ot topluyoruz. Her seferinde 2-3 balya ot bazen 500 metre bazen 300 metre, bazen de 200 metre sırtımızda taşıyoruz. Bunları bir yerde topluyoruz. Kışın karlar buz tutmaya başladığı zaman da bunları naylon üzerinde, kızaklarla veya başka aletlerle hayvanlarımızı için getiriyoruz” diyor.

Silord Köyü Yüksekova merkezine 34 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Köyde genelde hayvancılık yapılıyor ve işler imece usulü ile yapıyorlar.

Kışlık otların taşınması zahmetli olduğu kadar çığ tehlikesi de mevcut. Köylüler bir birlerine yardımcı olarak zorluklara göğüs geriyor.

Köyde hayvancılık yapan Bilal Kaya da kışın yaşadıklarını şu şekilde anlatıyor:

“Kışın her sabah erkenden hayvanlarımıza ot getirmek için evden çıkarız. Bu sabahta yine çıktık, fakat bu gün kılpayı kurtulduk. Büyük bir buz kütlesi yuvarlanarak yanı başımızdan geçti. Az daha bu buz kütlesinin altında kalıyorduk.”