Diyarbakır (Rûdaw) - Kürt illeri ve Türkiye’de kanser vakaları her geçen gün artıyor. Yıllık ortalama 163 bin 500 kişi kansere yakalanıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, ölümlerin yüzde 20’si kanser hastalarından meydana geliyor.
Kürt illeri ve Türkiye’de her yıl 96 bin 200’ü erkek toplam 163 bin 500 kişi kanser hastalığına yakalanıyor. Erkekler kadınlara göre daha çok kanser hastalığına yakalanıyor. 27 bin 700 erkek sigara kullanımından dolayı kanser hastalığına yakalanıyor.
Diyarbakır’da kanser hastalığına yakalanan 7 bin kişiden biri olan 64 yaşındaki Muhammed Halil de düzenli bir tedavi sürecinin ardından kanserle mücadele etmeyi başardı. 8 yıldır kanserle mücadele eden Muhammed Halil, günlük 10 bin adım yürüyor, moralini yüksek tutuyor ve tedavisini düzenli bir şekilde yapıyor.
Rûdaw’a konuşan Muhammed Halil, “Allah dert te derman da vermiş. Biz de dermanımızı aradık. Doktorların tavsiyesine uyduk. İlk önce kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördüm. Mücadele etmekten vazgeçmemek lazım. Spor yapmak ve hareket etmek sağlık için çok önemli. Strese girmemek lazım. Üzüntülerden uzak durmak gerekir” dedi.
Diyarbakır’daki Yeniden Yaşam Kanserle Mücadele Derneği de kentteki 7 bin kanser hastasına destek vermeye çalışıyor.
450 üyeye sahip Yeniden Yaşam Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Şükrü Abay, “Bütün dernek, kurum ve hastahaneleri ziyaret ederek kanser hakkında farkındalık oluşturmak istiyoruz. Toplum kanser hakkında duyarsız. Topluma kanseri ve hastalarımızın yaşadıklarını anlatıyoruz. Başlarına gelmeyene kadar tedbir almıyorlar. Kansere yakalanmadan tedbir almak ve yardımcı olmak lazım” ifadelerini kullandı.
Sigara kullanımı, yemek kültürü, telefon ve tablet gibi teknolojik ürünlerin kullanılması kanser vakalarında önemli bir rol oynuyor. Uzmanlar, şeker ve yağ kullanımının azaltılması, stresten uzak durulması ve spor yapılması durumunda kanser vakalarının yüzde 60 oranında azalacağını belirtiyor.
Kanser hastalıkları uzmanı Dr. Mahmut İlhan, “Amerika Kanser Araştırma Derneği kanserler ilgili, sigara kullanılmaması, günlük en az yarım saat yürümeyi, kilo almamayı, sebze ve meyve yemeyi tavsiye ediyor. Bunların yapılması durumunda kanserden yüzde 60 oranında korunabilirsiniz. Sağlıklı yaşamak için, sigara içmemek ve yemeklerimize dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Kanser ile mücadeledeki en önemli unsurlardan biri de ilaç tedariki. Kanser tedavilerinde bazen gerekli ilaçlara ulaşılmada zorluklar yaşanıyor.
Eczacı Ferman Turan konu ile ilgili, “Türkiye’de ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Kanser ilaçları çok pahalı ve bulunmuyor. Piyasada bir çok kanser ilacı yok. İlaç firmaları bu ilaçları vermiyor. Sağlık Bakanlığı’nın konuya el atarak sorunu çözmesi gerekiyor. Bu ilaçların neden piyasada olmadığını sorması gerekiyor. Firmaların bu ilaçları neden piyasaya sunmadığını araştırması gerekiyor ama maalesef kimse ilgilenmiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Tekonoloji ve sağlıktaki gelişmelere rağmen kanser hastalığı artık toplumda sıradan bir hastalık haline gelmiş durumda.
Dünya genelinde yıllık kanser hastalığına yakalanan 18 milyon kişiden 9 milyon 600 bini hayatını kaybediyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın