Erbil’de kadınlar neden ayakta?

25-05-2016
Mem Wêranî
Etiketler Kürt kadını Erbil Kürdistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’deki bazı lokantalarda kadın-erkek eşitsizliği yaşanıyor.

 

Erbil’de bulunan lokantalarda erkeklerin oturarak yemek yemesi; kadınların ise dışarıda ayakta siparişlerini beklemesi tepkiye neden oluyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kürt Kadınlar Birliği Başkanı Dr. Viyan Süleyman, kadınların lokantalarda oturmasının önünde yasal bir engel olmadığını, durumun geleneklerden kaynaklandığını belirtti.

 

Lokanta sahibi Hazım Yasin, “Bizde kadınlarla erkekler aynı lokantada birlikte yemek yemez. Kadınlar siparişlerini dışarıda bekler. Ancak yabancı kadın müşterilerimiz erkeklerle otutmaktan rahatsızlık duymuyor” dedi.

 

İsmini vermek istemeyen bir kadın müşteri, içeride oturmak istediklerini ama toplum ayıpladığı için dışarıda beklemek zorunda kaldıklarını söyledi.

 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) yayımladığı 2014 cinsiyet ayrımcılığı raporuna göre, son bir yıl içerisinde birçok ülkede cinsiyet eşitliğinde az da olsa olumlu gelişmeler kaydedildi.

 

Kadınların siyasal, ekonomik ve sosyal konumuna dair 188 ülkeye ilişkin veriler içeren raporda, kadın-erkek eşitliği bakımından Norveç, Avusturya ve İsviçre ilk üç sırada yer alıyor.

 

Rapora göre Irak kadın-erkek eşitliği endeksinde 121’inci sırada.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli