Hava kirliliği, Avrupa’da 238 bin kişinin ölümüne sebep oldu
Erbil (Rûdaw) – Avrupa Çevre Ajansı, AB ülkelerinde, 2020’den bu yana 238 bin kişinin hava kirliliği nedeniyle yaşamını yitirdiğini aktardı.
Ajans, ince parçacıklara maruz kalmanın, 27 AB üyesi ülkede 238 bin erken ölüme yol açtığını aktardı.
İnce parçacıklar, otomobil egzozlarından ve kömürle çalışan fabrikalardan yayılan emisyonları ifade eden bir terimdir.
Koronavirüs ile ilgili önlemler nedeniyle 2020 yılında zararlı gaz emisyonları azaltılmış olsa da hava kirliliği sebebiyle yaşanan ölümlerin 2019 yılına göre az da olsa arttığı görülüyor.
İnce parçacıkların çok ince boyutluları, ince parçacıkların solunum yollarının derinliklerine nüfuz etmelerine yol açarak bronşit, astım ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskini artırır.
Ayrıca 2020’de, azot dioksite (NO2) maruz kalma Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uygun gördüğü seviyelerden daha yüksek olup AB ülkelerinde 49 bin erken ölüme sebep oldu. Ayrıca ozon 03 gazına fazla maruz kalmak da 24 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı.
Avrupa Çevre Ajansı, “2019 ile 2020’yi karşılaştırdığımızda ince parçacıklardan kaynaklanan hava kirliliği sebebiyle ölümlerin 2020’de arttığını, azot dioksit (NO2) ve ozona maruz kalmaktan kaynaklanan ölümlerin ise azaldığını görüyoruz” diye belirtti.
Ajans, 2020’de ince parçacık yoğunluğunun azalmasına rağmen hava kirliliğinden kaynaklanan ölümlerdeki artışın, koronavirüs salgının insanları hava kirliliğine karşı daha az dirençli yapmasından kaynaklandığını aktardı.
Öyle ki koronavirüs salgını, hava kirliliğine bağlı hastalıklardan muzdarip olan kişilerin de ölmesine yol açtı.
AB, 2030’a kadar, ince parçacıklara maruz kalma sebebiyle yaşanan ölümleri 2005’e kıyasla yüzde 55 oranında düşürmeyi hedefliyor. AB’deki genel oran 2020’de, 2005’e kıyasla yüzde 45 oranında düştü.
Avrupa Çevre Ajansı, ölüm oranlarındaki düşüş bu şekilde devam ederse AB’nin, hedefini 2030’dan önce gerçekleştireceğini aktardı.
DSÖ’ye göre, hava kirliliği dünya genelinde 7 milyon erken ölüme sebep oluyor. Bu da hava kirliliğinden kaynaklanan ölümlerin sigara ve kötü beslenme nedeniyle yaşanan ölüm oranına eşit olduğu anlamına geliyor.