Kanada'da yaşayan Kürtler piknikte buluştu

Kanada (Rûdaw) - Kanada'da ikamet eden Kürtlet 20 Mayıs’ta Vancouver kentinde bir piknik düzenledi.

Kanada'da Kürd toplumunun bağımsız olarak organize ettiği aktiviteye Kürdistan’ın dört bir yanından yaklaşık otuz aile katıldı.

American Kurdish Information Network (AKIN) yönetim kurulu üyesi ve Rûdaw yazarı Mem Husêdin, "Pikniğin amacı siyasi faaliyetler dışında biraraya gelmekte sıkıntı çeken ve bunda da parçalı davranan, bir devlet çatıları olmadığı için birbirleriyle tanışma olanakları kısıtlı, her bir hayatın farklı zorluklarını aşarak dünyanın bu en uzak köşesini yeni vatan eylemiş Kürdlerin birbirleriyle tanışmaları ve kaynaşmalarıydı" dedi.

Pikniğe aileleriyle katılanlar arasında 2022 yılı Uluslararası Cannes Film Festivali Kısa Metrajlı Film kategorisinde Altın Palmiye ödülünü kazanan Kürd film yönetmeni Şirin Cihani, HADEP bünyesinde görev alan eski milletvekili ve insan hakları savunucusu Bengi Yıldız, AKIN yönetim kurulu üyesi ve Rûdaw yazarı Mem Husêdin ve daha birçok Kürd şahsiyet yer aldı.

Husêdin, "Etkinliğe Bene, Sine, Suleymaniye, Hewler, Laleş, Qamişlo, Afrin, Batman, Elbistan, Mahabad, Urmiye ve diğer şehirlerden Kürtler katıldı. İçlerinde birkaç ay önce Kanada’ya giriş yapan Kürd mülteciler, mesleklerindeki başarılarıyla Kanadalı veya uluslararası şirketlerin başvuruyla Kanada’ya getirdiği profesyoneller, Vancouver’da yerleşik doktor (PhD) ünvanlı akademisyenler ve hatta otuz yıldır Kuzey Amerika’da yerleşmiş olanlar da vardı" dedi.

Etkinlik kapsamında halay çekildi, Kürt dili ve edebiyatı üzerine tartışmalar yapıldı.

Mem Husêdin, "Dikkat çekici bir başka sohbetse Ezidi ve Müslümanlıktan Hristiyanlığa geçiş yapmış Laleş, Süleymaniye ve Afrinli Kürdlerin varlığını öğrenmek, hikayelerini dinlemekti" diye belirtti ve şunu ekledi:

"Kürdlerin siyaset olmadan, salt Kürd oldukları için ve birbirlerine dair merakla biraraya geldikleri böyle aktivitelerin çoğalması, Kürdlerin siyaset, inanç ve dil üstü, salt Kürd olmakla biraraya gelip birbirleriyle sosyallik arayacakları benzeri aktivitelerin Kürdlerin yaşadığı tüm ülke ve şehirlerde organize edilmesi dileğiyle."