İlaç kullanırken bunlara dikkat!

İlaç aldığımız zamanlarda tüketilen bazı besinler kullanılan ilacın etkisini azaltabiliyor veya arttırabiliyor. Böyle bir etkileşimde fayda yerine zarar görme ihtimali çok daha fazladır. Hatta bazı durumlarda ilacı kullanmayı kesseniz bile bu etkileşim birkaç haftaya kadar sürebiliyor. Aklınıza hemen ‘abur cubur’ diye tarif ettiğimiz yiyecekler gelmesin! Bahsedeceğim besinler hepimizin faydalı olduğunu bildiği türden.

 

Her zaman belirttiğimiz gibi ilaç besin reaksiyonlarından sakınmak için en sağlıklı adım, kullandığınız ilaçla beraber hangi yiyecekleri tüketmemeniz gerektiğini doktorunuza danışmak. Aşağıda okuyacağınız bilgilerle hangi ilaçların yanında hangi yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiği hususunda genel bir bilgi sahibi olacaksınız.

 

1) Tansiyon ilacı ile muz

 

Neredeyse tüm tansiyon ilaçları vücudunuzdaki potasyum miktarını artırmaktadır. Normal düzeylerde faydalı olan potasyum, gereğinden fazla alındığında kalp kasının atım problemleri başta olmak üzere kaslarda kasılma gibi problemler baş gösterebilir. Muz gibi önemli ölçüde potasyum içeren gıdaların bu ilaçlarla tüketilmesi ciddi sorunlara yol açabilir.

 

2) Kan sulandırıcı ilaçlar ile ıspanak ve kızılcık suyu

 

Kan sulandırıcı ilaç içerken kızılcık suyu içen hastaların kanları istenenden daha fazla sulanmaktadır. Bu da olası kanama durumlarında (kafa travması sonrası beyin kanaması gibi) kan fazladan sulandığı için kanamanın şiddeti artar ve durdurulması daha çok zorlaşır. Ispanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan K vitamini nedeniyle kızılcık suyunun tersi şekilde kan sulandırıcı ilacın etkisi azalarak kanın pıhtılaşma riskini artar. Daha önce emboli gibi pıhtılaşma rahatsızlığı olanlarda kan sulandırıcının etkisi bu tür gıdalar nedeniyle azalabilmektedir.

 

3) Antibiyotikler ile süt ürünleri

 

Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiklerin (özellikle tetrasiklin grubu olanlar) bağırsaklardan emilinimi azaltabilir ve sonuçta antibiyotiklerin etkisini azalabilir. Bu yüzden süt ve süt ürünleri tüketildikten 1 - 2 saat sonra antibiyotiklerin alınması tavsiye edilmektedir.

 

4) Tiroit ilaçları ile ceviz

 

Ceviz ve diğer çok lifli yiyecekler tiroit ilaçlarının emilinimi engellemektedir. Tiroit ilaçlarının tam emilebilmesi için yatmadan hemen önce alınması önerilmektedir.

 

5) Soğuk algınlığı ilaçları ve kafein

 

Kahve, çay, kafein içeren gazlı içeceklerle enerji içeceklerinin bazı soğuk algınlığı ilaçlarıyla beraber alınması durumunda sinirlilik, uykusuzluk, kalp ritm bozukluğu, tansiyon yüksekliği, kabızlık ve aşırı idrara çıkma görülebilmektedir.

 

6) Antidepresan ilaçlar ve sucuk, şarap

 

Tiramin içeren besinler, ki bunların içerisinde eskitilmiş peynir, salam, sosis, sucuk, incir, bakla, lahana turşusu, dana ciğeri, soya sosu yer almaktadır, bazı antidepresanların yan etkisini ciddi manada arttırır. Kalp ritm bozukluğu, tansiyon yüksekliği, başağrısı, kusma, terleme, ateş çıkması hatta ölüme bile neden olduğu görülmüştür. Sanılanın aksine antidepresan ilaç kullanan kişilerde tiramin kaynaklı bu tür ciddi sorunlar sık görülmektedir.

 

Keyifli ve sağlıklı pazarlar…