İngiliz Kürt dostu Brian Futcher hayata veda etti

Erbil (Rûdaw) – İngiltere’nin Portsmouth kentinde yaşayan ve “Kürt dostu” olarak bilinen İngiliz Brian Futcher, bugün vefat etti. Futcher vefatından bir süre önce, İngiltere’deki Kürt topluluğu için yaptığı çalışmalardan dolayı ödüle layık görülmüştü.

İngiltere’de “Kürt dostu” diye tanınan ve ülkede Kürt topluluğuna destek amacıyla “Hiwa Merkezi” (Umut Merkezi) adlı derneğin kurucusu 78 yaşındaki Brian Futcher, hayata veda etti.  

Futcher’in vefatını Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin İngiltere temsilcisi Karwan Cemal Tahir duyurdu.

Tahir sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında, “Kürtlerin yürekten dostu Brian Futcher'ın vefatını öğrenmek bizi derinden üzdü. Kürdistan Bölgesi’nin İngiltere Temsilciliği ve şahsım adına, arkadaşlarına, ailesine ve Portsmouth’taki Kürt toplumuna en derin taziyelerimi sunuyorum. Bay Futcher hayatının 35 yılını Kürt davasına adadı” dedi.

Kürtlerle dostluğu 90’lı yılarda başladı

Brian Futcher’in Kürt toplumuna olan sevgisi, 198’li yılların sonunda dönemin Irak rejiminin Güney Kürdistan’a saldırıları ve 1988’deki Halepçe katliamından haberdar olduktan sonra başladı.

İngiliz basınına konuşan Futcher, "Televizyonda Saddam Hüseyin'in Kürtlere nasıl zulüm yaptığını görebiliyordum ve bu benim oraya gitmeme neden oldu. O zaman Saddam oradayken gitmek, şimdiki kadar basit değildi” demişti.

Futcher, daha sonraki yıllarda Kürt sivillere yardım etmek için Kürdistan Bölgesi, Rojhılat, İran, Rojava ve Türkiye’yi bir çok defa etti.

Kürtlere yaptığı yardımlardan ötürü ödül aldı

Brian Futcher, Portsmouth şehrindeki antikacı dükkanında da Kürtler için çalıştı, bir çok kişinin bürokratik işlerine yardım etti. Hem şehirde, hem de ülke genelinde Kürt halkını destekleyen çeşitli etkinliklerin düzenlenmesine yardım etti.

Daha sonra Şubat 2020 yılında kentte, “Hiwa Merkezi” adında bir dernek açtı. Futcher, “Buraya Hiwa Merkezi deniyor. Çünkü buranın isminin Kürtçe olmasını istedim, onların dilinde” diye belirtmişti.

Brian Futcher, Mayıs 2019 yılında Portsmouth Belediyesi tarafından, hem kentte hem de dışarıda Kürt toplumuna verdiği destek ve çalışmalardan dolayı ödüle layık görülmüştü.

Portsmouth Kürdistan Bayrağı ile resmi Newroz kutlanan tek kent

İngiltere’nin Portsmouth kenti, tüm Avrupa’da Kürdistan Bayrağı ile Newroz bayraımının resmi olarak kutlandığı tek şehir aynı zamanda.

Kentte yaşayan Kürt toplumu ve dostlarının da desteği ile, 2019’dan bu yana her Newroz’da Şehir Meclisi üyelerinin katılımı ile kutlamalar yapılıyor. Kutlamalarda İngiltere ve Kürdistan Bayrağı göndere çekiliyor.