Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan gençler arasında yaygınlaşan selfie ve özellikle Snapchat bağımlılığı ciddi psikolojik sorunlara ve kişilik erozyonuna sebep oluyor.
Uzmanlar Snapchat fotoğraf filtrelerinin gençler üzerinde uyandırdığı olumsuz etkilerin onları doğal sınırlarını aşan hayaller kurmaya sevk ettiğini belirterek hükümeti uyarıyor.
22 yaşındaki üniversite öğrencisi Sena da zamanının çoğunu selfie ve snapchat ile geçiren bağımlı gençlerden birisi.
"Bana varlığını hissettiriyor"
Rûdaw'a konuşan Sena, "Elimdeki telefonla gece gündüz Snapchat ile meşgul oluyorum. Gittiğim her yerde Snap çekiyorum çünkü programın kendisi makyaj yapıyor, cildim makyajlarla yorulmuyor. Snap çekmek, psikolojime iyi geliyor bana varlığımı hissettiriyor" dedi.
Fotoğraflarının çoğunu harddiske aktardığını belirten Sena, “ En büyük korkum kelebek filtresinin kaldırılmasıdır. Çünkü o olmadan fotoğraf çekemem. Altı ayda bir Snapchat'teki gibi güzelleşmek için yani dolgunlaştırmak için dudaklarıma filler uyguluyorum. Ayrıca sürekli kaşlarımı düzeltiyorum" ifadelerini kullandı.
"Ninem bana 'Ayna karşısına fazla geçmeyin delirirsiniz' derdi"
Snapchat'teki gibi daha güzel bir görünüme sahip olmak için estetik cerrahisine başvuran gençlerin sayısı giderek artıyor.
Burnunu küçültmek için 4 ameliyat geçiren 26 yaşındaki Kizuwe, "Selfie ve Snapchat filtreleri bana daha güzel olduğumu hissettiriyor, psikolojik olarak iyi geliyor" diye konuştu.
Bir işyerine CV'sini gönderen Kızuwe'ye şirket yetkilileri, fotoğraftaki gibi görünmesi şartıyla işe alınabileceğini söylemiş.
Kızuwe, "O zaman burnumun kastedildiğini anladım. Bu yüzden estetik ameliyatı oldum. Bugüne kadar dört defa ameliyat oldum. Ancak halen Snapchat'teki görünüme ulaşamadım" dedi.
Ameliyatlardan sonra nefes almakta zorlandığını söyleyen Kızuwe, "Geceleri nefes almakta zorlanıyorum bu da büyük sorunlara sebep oluyor. Ninem bana hep 'Ayna karşısına fazla geçmeyin delirirsiniz' derdi. 'Delirirsiniz' derken neyi kastettiğini şimdi anlıyorum. İnsan kendi görüntüsünü beğenmez oluyor ve psikolojisini olumsuz etkileniyor" diyerek yaşadığı sorunları anlattı.
Kızuwe, çevresindeki çok sayıda kadının kendi doğal güzelliğini beğenmediği için estetik cerrahisi merkezlerine başvurduğunu ifade etti.
Dr. Weys: Görünüşlerini beğenmiyorlar
Erbil'deki bir hastanede estetik cerrahı olarak çalışan Dr. Alan Ferhad, "Her gün onlarca kadın burun, göğüs ve popo için estetik cerrahisine başvuruyor" diyerek hastaneye başvuruların giderek arttığını kaydetti.
Süleymaniye'de Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Şerko Weys ise, “Snapchat filtreleri etkisinde kalan bazı kadınlar kendi gerçek görünümü ile uyuşmayan görünüşün hayalini kurarak başvuruyor. Ameliyat olduktan sonra da görünüşlerini beğenmiyorlar” ifadelerini kullandı.
"Hükümet acilen tedbir almalı"
Araştırmacı Seyran Sebat, Snapchat bağımlılığının bazı kullanıcılarda kişilik erozyonuna sebep olduğunu belirterek, "Bu bağımlılığın en büyük sebebi boş kalmak (iş yapmamak). Ruhsal boşlukta olan ve kişilik erozyonuna maruz kalan bu gençleri kurtarmak hükümetin görevidir. Hükümet acilen tedbirler almalıdır" dedi.
Gelinen tehlikeli durumu değerlendiren Seyran Selah, sözlerine şunları ekledi:
"Gençlerin, özellikle kadınların kendi doğal görünümünü beğenmeyerek başka bir görünüme sahip olmak istemesi, onları yavaş yavaş kişilik erozyonuna uğratıyor ve psikolojilerini bozuyor. Filtresiz ve estetiksiz topluma karışamaz oluyorlar."
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın