Aşırı yağış için alarm!

Haber Merkezi – Türkiye Meteoroloji Genel Müdürlüğü çok kuvvetli ve aşırı yağışlar konusunda halkı ve ilgilileri uyardı.


Tahminlere göre; batı bölgelerinde bugün başlayan yağışlar, yarın (Perşembe) Marmara'nın batısı; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir ile İstanbul, İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya çevrelerinde kuvvetli ve çok kuvvetli (21-75 kg/metrekare) görülecek.

 

Cuma günü ise Marmara; İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ, Güney ve Kıyı Ege; İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli ile Batı ve Orta Akdeniz'de; Antalya, Burdur, Isparta, Mersin ve Adana çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (51-100 kg/metrekare); Antalya ve Muğla illerinde aşırı (100 kg/metrekare üzeri) 48 saatlik toplamda 200 mm civarı yağışlara neden olması bekleniyor.

 

Kış geç gelecek

 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, El Nino'nun etkisinin tüm dünyada devam ettiğini vurguladı.

 

El Nino'nun özellikle bu yılın yaz ve sonbahar aylarının başında etkili olduğunu belirten Şen, şunları söyledi:

 

"El Nino'nun 2016 yılında zayıflayacağı bu nedenle etkisinin azalacağı sıcaklıkların normal değerlere ineceği ön görülmektedir. Küresel ısınma mevsimsel değişimlerde etkisini artırarak devam ettiriyor. El Nino'nun Türkiye'ye bu yıl kış mevsimini gelişini geciktireceği tahmin ediliyor."

 

Kasım’da hava sıcaklıklarının normal değerlerin üzerinde olacağını dile getiren Şen, kış şartlarının ise normal sevide olmasını ön gördüklerini ifade etti.

 

Şen, aralık ayından itibaren batı bölgelerinde sıcaklıkların mevsim normallerine ulaşarak, kış şartlarının kendisini göstermeye başlayacağını bildirdi.