Kürt illerinde AIDS alarmı!

21-08-2014
Rûdaw
Etiketler aids kürdistan kürt illeri türkiye
A+ A-
Diyarbakır (Rûdaw) – Türkiye’nin Kürt illerinde 2012’de 32 olan AIDS’li kişi sayısı iki yılda 52’ye yükseldi. Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen, hastaların büyük kısmının Kürdistan Bölgesi ile bağlantısı olduğunu belirterek, korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılmasını istedi. 

Bölgede 2006 yılına kadar hiç görülmeyen AIDS vakaları son yıllarda tırmanışa geçti. 2012’de 32 olan vaka sayısı 2 yılda neredeyse ikiye katlanarak 52’ye yükseldi. Türkiye genelinde ise kayıtlı AİDS hastası 7 bin civarında. 

Konuyla ilgili Rûdaw’a konuşan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen, AIDS'in dünya genelinde büyük bir sorun olduğunu söyledi. 

Bölgede ilk AİDS hastasının 2006 yılında tespit edildiğini belirten Çelen, o günden sonra rakamın hızla arttığını söyledi. 

Tespit edilen vakaların büyük kısmının Kürdistan Bölgesi ile ilişkisi olduğuna dikkat çeken Çelen, şöyle konuştu:

“Bu kişiler hastalığı oradan kaptılar demek için elimizde yeterince veri yok. Diyemeyiz de. Ancak hasta kişilerin büyük kısmının oraya çalışmaya ya da ziyarete gittiğini söyleyebiliriz. Özellikle taşımacılık yapanlarda daha fazla.” 

Çelen, kişilerin HIV pozitif olduklarının genellikle kan verme sırasında tesadüfen fark edildiğine işaret ederek, şunları söyledi: 

“Hastalığın kuluçka süresi bir yıl ile 5 yıl arasında değişiyor. Kuluçka süresi bitmeden hastalık kan testlerinde de gözükmez. Bazı kişiler şüpheli cinsel ilişkiden sonra bize başvuruyor. Ancak kuluçka süresi bitmeden hastalığı göremediğimiz için bu kişileri takibe alıyoruz.”

AIDS’in vücudun bağışıklık sistemini zarara uğratarak ölüme neden olduğunu hatırlatan Çelen, tedavinin zamanında başlaması durumunda kişinin ömrünün 20-30 yıl uzatılabileceğini söyledi. 

Çelen, AIDS’ten korunmak için korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılması gerektiğinin altını çizerek, şu uyarılarda bulundu: 

“AİDS kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşır. Tekeşlilik ve sünnet önemli bir koruyuculuktur. Eşcinsel ilişki ile birden çok partnere sahip olmak risktir. Erkeklere önerim berberde enselerini tıraş bıçağı ile kesmesinler. Kadınlar manikür, pedikür yaparken kendi malzemelerini kullandırsınlar.”


Çelen, evli ve çocuk sahibi hastaların ciddi sosyal sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Eşine söylemeyen hastalarımız var. Gizledikleri için hem eşlerine hem doğan çocuğuna hastalığı bulaştırabiliyor” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli