Muşlu fotoğraf sanatçısı 50 yıldır geçmişi geleceğe taşıyor

21-07-2021
Abdulselam Akıncı
Adem Sönmez
Adem Sönmez
Etiketler Adem Sönmez Muş Fotoğraf Sanatçısı
A+ A-

Muş (Rûdaw) – Muş merkezde yaşayan Adem Sönmez, yaklaşık 50 yıldır yaşam ve doğa fotoğrafları çekiyor. Sönmez çocukluk merakı ile başlayan fotoğraf sevgisini defalarca sergilere dökerek ödüller aldı.

Muşlu fotoğraf sanatçısı Adem Sönmez, yaşadığı coğrafyanın güzelliklerini yansıttığı fotoğrafları ile dünyaya tanıtıyor.

Muş merkezde elektronik eşya dükkanı olan 72 yaşındaki Sönmez, aynı zamanda sürekli diğer kentlere giderek fotoğraflar çekiyor.

Sanatçı, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle dışarı çıkamayınca, evinin bir bölümünü sanat galerisine dönüştürerek yıllarca çektiği kareleri ziyaretçileri ile buluşturdu.

Sönmez, “Çocukluğumdan beri teknolojiye, radyoya, fotoğrafa merakım vardı. O yıllarda teknolojik eşya azda birkaç evde radyo vardı. Askere gittikten sonra bir kamera satın aldım ve 1970'lerin başında fotoğraf çekmeye başladım” diyor.

Adem Sönmez, çocukluğunun merakı olan deklanşör sesi ile muhabbetini gittiği her yerde çektiği fotoğraflarla süslemiş.  

Sönmez, “Çocukluğum köyde geçtiği için için hayatımızın nasıl olduğunu merak ederdim. Kubbeli evlerin tarzı nasıldı, nasıl bri ortamda yaşadık.. Fotoğrafçılığa başladıktan sonra bu hayatın resimlerini çekeceğim dedim. Önce Muş'ta ve köyde fotoğraf çektim. Bir süre sonra gezmeye başladım. Bedlis'e, Van'a, Kars'a, Erzurum'a, Diyarbakır’a, Urfa’ya, Antep’e, Hakkari'ye gittim ve çok fotoğraf çektim” diye belirtiyor.

Bir çok kentte sergiler açan ve onlarca ödül kazanan Sönmez, şöyle anlatıyor:

"Birçok sergi açtım. İstanbul’da, İzmir’de, Aydın ve daha birçok şehirde sergiler açtım. Yarışmalara gönderdiğim fotoğraflar ödüller kazandı. Çünkü çektiğim resimler yapmacık veya kurgu değil doğaldı, ne gördüysem onları çektim. Zaten bugünkü gibi photoshop da yoktu. Negafitlerle çekiyordum. Sayısız fotoğraf çektim ancak en beğendiğim ocak başında bekleyen kızın fotoğrafıydı. Ocaktaki ateşin rengi kızın sülietine yansımış, kızıllaştırmıştı. En güzel fotoğraf bence oydu. Ardından tandır ve Nemrut krater gölü fotoğraflarını beğeniyorum. Fotoğraflar için hayatımdan, evimden, çcuklarımdan ve işimden çoğu zaman feragat ettim.”

Adem Sönmez,  “Çok fotoğraf çektim. Bundan böyle ömrüm yettiği kadar, modern yaşamı çekip geleneksel yaşam ile bir araya getirmek ve hayat eskiden böyleydi şimdi ise böyle demek istiyorum” diyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.