Mayo - terör ilişkisi!

Haber Merkezi - Cannes Belediye Başkanı’nın, “tesettür mayosu giyen kadınlara terörist gözüyle baktığı” iddia edildi.

 

Fransa’da, Marsilya kentinde başlayan özel bir yüzme havuzunu bir günlüğüne kiralayan bir kadın derneğinin üyelerine "bikini giymemeleri, bunun yerine tesettür mayosu tercih etmeleri" yönündeki tavsiyesiyle başlayan tesettür mayosunun laikliğe uyup uymadığına yönelik tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.

 

Etkinliğin güvenlik nedeniyle iptal edilmesinin ardından başta Cannes olmak üzere bazı sahil kentlerinde, "kamu düzenini tehdit ettiği" ve "laiklik ilkesine aykırı olduğu" gerekçesiyle plajlarda tesettür mayosu giyilmesi yasaklandı.

 

Paris-Est Creteil Üniversitesi'nden Kamu Hukuku Profesörü Patrice Rolland, "Laiklik kurumsal bir kavram. Ancak Fransa devleti laik olabilir, kişiler değil" değerlendirmesini yaptı.

 

Rolland, laikliğin temelinde yatan "her türlü dini simgeden arınmış nötr tavrın" ancak kamu alanlarında uygulanabilir olduğuna dikkati çekerek, halk plajını kullanan ya da sokaktaki sade vatandaştan nötr olmasının beklenemeyeceğini dile getirdi.

 

Roland, "Böyle giyinmeyi tercih eden bir kadına ancak saygı duyulması gerekir" dedi.

 

Başkana sert tepki

 

Güney Fransa Müslümanları Derneği Sözücü Feyza Ben Mohamed ise yasağı "hukuk dışı, anayasaya aykırı ve ayırıştırıcı" olarak niteledi.

 

Ben Mohamed, "Cannes Belediye Başkanı kamu düzeninden bahsediyor ve Müslüman kadın tesettür mayosuyla sahillere inerse bunun sorun yaratacağını savunuyor. Ve aynı zamanda terörle mücadeleden de dem vuruyor. Yani Belediye Başkanı tesettür mayosu giyen kadının terörist olduğunu düşünüyor." dedi.

 

Geçtiğimiz günlerde, Başbakan Valls, yasağı savunmuş ve "tesettür mayosunun Fransa’nın ve cumhuriyetin değerleriyle örtüşmediğini" söylemişti.

 

6 yerde yasak

 

Fransa'da toplam 6 belediyede sahillerde tesettür mayosu yasağından sonra Cannes’da 3 kadına cezai işlem uygulanmıştı.

 

Yasağı ihlal edenler 38 avro para cezası alırken Cezayirli iş adamı Rachid Nekkaz yasak çerçevesinde uygulanan para cezalarını karşılayacağını açıklamıştı.

 

Nekkaz, 2010 yılında da Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan peçe yasağı kapsamındaki para cezalarının karşılanması için 1 milyon avroluk bir fon oluşturmuştu.

 

Tesettür mayosu ile denize girmek, Cannes, Villeneuve-Loubet, Leucate, Le Toquet, Oye Plage ve Korsika’nın Sisco belediyelerinde yasaklanmış durumda. (Kaynak: AA)