60 yaş üstü erkeklerde kanser belirtileri

Kadınlara kıyasla erkekler doktora gitme konusunda daha az gayretliler. Yaş ilerledikçe vücudumuz çeşitli hastalıklarda daha sık ve uzun belirtiler vermeye başlar. Ancak bazı işaretler vardır ki asla gözardı edilmemeli derhal doktora gidilmelidir. Çünkü bu önemli işaretler bir kanser hastalığıyla ilişkili olabilir.

 

Bir hastalık ile mücadelede en önemli hususlardan biri hastalığa erken dönemde tanı koymak ve tedaviye başlamaktır. Sizlere bu yazımda 60 yaş üstü erkeklere özel 5 önemli kanser belirtisinden bahsedeceğim.

 

İdrar yaparken karşılaşılan sorunlar

 

Birçok erkek yaşlandıkça idrar yapmada sorun yaşar. Bu sorunlar birkaç örnek verirsek eğer, özellikle geceleri olmak üzere sık idrara çıkma, idrar yaptıktan sonra iç çamaşıra idrar kaçırma, idrar yapmaya başlamada güçlük çekme. Genişlemiş-büyümüş bir prostat bu problemlerin her birine neden olabilir. Prostat kanserinin, prostatın büyümesinin başlıca sebeplerinden biri olduğu da unutulmamalıdır.

 

Testis boyutlarında değişiklik

 

Testislerin yapı ve boyutlarında değişiklik olması durumunda hemen doktora başvurmanız gerekmektedir. Testis kanseri daha çok ileri yaşlarda görülen, tanısı kolay konulabilen ancak gecikmesi durumunda kötü evreye çabuk ulaşabilen kanserlerden biridir.

 

İdrar veya gaitada kan

 

İdrarda kan olması basit bir enfeksiyon işareti olabileceği gibi mesane ve böbrek kanserini de işaret edebilir. Aynı şekilde gaitanın kırmızı-siyah renkte olması kolon kanserinde sık görülen belirtilerdendir. Özellikle 60 yaşın üstündekilerde gaitada kan olması kırmızı alarm anlamına gelmektedir.

 

Deride değişiklik

 

Derinizin belli bir bölgesinde veya bir bende renk değişikliği, kabarma, boyut artışı olduğunu gözlemliyorsanız eğer cildiye uzmanına kontrole gitmenizde fayda var. Yeni ortaya çıkan veya vücudunuzda bulunan diğer benlerden farklı olan bir ben, deri kanserinin en önemli belirtilerindendir. Bu tür bir durumda biyopsi yapılması kaçınılmazdır.

 

Çaba göstermeden kilo verme

 

Hangi yaş grubundan olursanız olun, eğer diyetinizde, yaşam tarzınızda veya egzersiz düzeyinizde bir değişiklik olmamasına rağmen kısa bir sürede toplam kilonuzun yüzde 20’den fazlası kadar kilo vermişseniz şu 3 durum akla gelmelidir: 1) Depresyon 2) Tiroid hastalığı 3) Mide veya pankreas kanseri. Bu üç hastalığın her biri çok önemlidir ve 60 yaş üstü kişilerde özellikle mide ve pankreas kanserinden ötürü bu durum ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.