Hollandalı şirketin Saddam’a sattığı kimyasalın mağduruydu: O Kürt Hollanda’da milletvekili

18-11-2023
Hawre Rahimi
Hawre Rahimi
Etiketler Hawre Rahimi Hollanda Seçim Serdeşt Kimyasal Silah Forafina Beleggingen
A+ A-

Weesp (Rûdaw) - Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Serdeşt kentinde dünyaya gelen Hawre Rahimi, 11 yaşındayken ailesiyle Hollanda'ya taşındı. Rahimi Hollanda’ya varır varmaz babasıyla birlikte Saddam Hüseyin'e kimyasal silah satan Hollandalı firma hakkında şikayette bulunmuştu.

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’den önceki seçimlerde milletvekili olan Rahimi, 22 Kasım günü yapılacak seçimlerde partisinden bir kez daha aday oldu.

Irak'ta Baas rejimi, 8 yıl süren İran-Irak savaşı sona ermeden bir yıl önce, 28 Haziran 1987'de, Serdeşt kenti ve çevre köylerini kimyasal silahlarla bombaladı. Savaş uçakları öğleden sonra saat 16.30'da Serdeşt ve çevre köylerine 7 defa hardal gazı yağdırdı.

Saldırıda aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 110 sivil yaşamını yitirdi, 8 binden fazla kişi yaralandı. Resmi kayıtlara göre o zamanlar nüfusu 12 bin civarında olan Serdeşt’te 8 bin yaralıdan yalnızca 300 kadarı tedavi edildi.

Kimyasal saldırıdan sonra Hollanda’ya göç etti

23 Eylül 1978'de Serdeşt’te dünyaya gelen Rahimi, katliamdan sonra ailesi ile birlikte Hollanda’ya göç eti. Burada okuyan ve dijitalleştirme alanında 20 yıllık deneyime sahip bir BT uzmanı olan Rahimi, siyasete atıldı. Rahimi ilk olarak Weesp'te belediye meclisine girdi ve geçen dönem Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nden milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

Hawre Rahimi, her fırsatta Hollandalılara 1980'lerde Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin Serdetş ve Halepçe’de Kürtlere karşı kimyasal silah kullandığını ve hardal gazı yapımında kullanılan kimyasal maddenin Hollandalı bir şirket tarafından satıldığını anlattı.

Mahkeme Hollandalı şirkleti suçlu buldu

Hollanda’nın Lahey Mahkemesi geçtiğimiz günlerde Hawre, babası ve Rojhılatlı diğer 3 kişinin Hollandalı Forafina Beleggingen adlı şirkete açtığı davayı karara bağladı.

Mahkeme, Saddam Hüseyin rejimine ham madde sağlayan “Forafina Beleggingen” adlı şirketin, hardal gazına bağlı yaralanmalardan sorumlu olduğuna karar verdi.

Hayatını Rûdaw’a anlattı

Rûdaw TV’de Hemin Abdullah’ın sunduğu Diaspora programına konuk olan Hawre Rahimi, hayatını, Avrupa’ya göç hikayesini, 22 Kasım’da yapılacak seçimleri ve Saddam’a kimyasal gaz satan eski ismi “KBS Holland” olan “Forafina Beleggingen” adlı şirkete karşı açtıkları hukuk mücadelesini anlattı.

Weesp’te çalıştığı ofisinde beyaz bir tahta var. Rahimi, 11 yaşındayken kaçıp buraya geldiği günü unutmadığını, burada bir BT şirketi sahibi olduğunu, bugün de milletvekili olarak parlamentoda yer aldığını belirterek, “Ofisime astığım bu beyaz tahta, parlamento günlerimi kalemle ilk itibaren üst tarafa yazıyorum. Örneğin bugün 660 gün, yarın da 661 gün olacak. Şimdi dijitalleşmek istemeyen 4 milyon Hollandalı var. Ben dijital bir insanım ve bir BT şirketim var ama bu beyaz tahtanın anlamını herkes biliyor. Yani beyaz tahta asla hacklenmez” diyor.

“Dünya Serdeşt’e sessiz kalmasaydı Halepçe olmayabilirdi”

Rahimi, Serdeş’te saldırı olduğu gün aldığı sarımsak konusu ve yükselen dumanların kimyasal gazdan kaynaklı olduğunu anlıyor.   

Hollandalı şirkete açtıkları davadan çıkan sonucu yorumlayan Rahimi, “Bu benim için gurur verici bir şey. Babam ve ben burada, kimyasalları Saddam'a satan Hollandalı firmayı insanlara duyurmak için çok çabaladık. Serdeşt bombalandığında kimse ses çıkarmadı, herkes sustu. Bu saldırıdan 8 ay sonra Halepçe bombalandı. Eğer dünya bu saldırıyı engellemiş olsaydı, sessiz kalmasaydı Halepçe'de olanlar olmayabilirdi. Bu yüzden parlamentoya girdiğimde kendi kendime “nereden geldiğini unutma” dedim. Ben Serdeştli bir çocuktum, şimdi Hollanda’da milletvekiliyim. Burada özgürlük var ve hiçbir şeyin özgürlükten daha önemli olmadığını biliyorum” diye anlatıyor.

“Yerinden edilmenin ne kadar zor olduğunu biliyorum”

Rahimi, Hollanda’daki en aktif Kürt siyasetçilerden biri. Dijitalleşme ve şirketlerde iş imkanı konularına çok önem verdiğini belirten Rahimi, Hollanda’da 2 milyon şirket bulunduğunu, çoğunun aynı sıkıntıları yaşadığını anlatıyor.

“İster Kürt, ister Ermeni, ister başka etnik kökenden olsun, şirketler istihdam yaratmak için var. İşiniz olursa özgürlüğünüz olur” diyen Rahimi, sıkıntısı olan şirketlere yardımcı olduğunu söylüyor.

Rahimi, İnsanların çabalaması, çalışması, şirket kurması, siyasete girmesi, parlamentoya girmesi önemli şeyler. Burada yaşıyorsanız ve bu noktaya gelmiş olsanız bile nereden geldiğinizi unutmamalısınız. Mesela ben burada Hawre adıyla şirketimi kurduktan sonra çok kazandım ve 2014 yılında başta Ezidiler olmak üzere mültecilere yardım sağlamak için birkaç kez Kürdistan'a döndüm.  Ben de mülteciydim ve yerinden edilmenin ne kadar zor olduğunu biliyorum” diye belirtiyor.

Şu anda milletvekili olarak yaptığı çalışmanın kendisi için çok önemli olduğunu ve bunu tüm samimiyeti ile yapmaya devam ettiğini belirten Hare Rahimi, “Şu anda Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nden 44 numaralı adayıyım. 20 bin kişi bana oy verirse buraya tekrar gelebilirim. Kazanamasam da bu benim için çok normal. Yine de hizmetlerime devam ederim. Gerçekten şirketlere yardım etmek istiyorum ve Hollanda parlamentosunda bir Kürt olarak burada kalmak benim için bir onurdur, oy verenlerime teşekkür ediyorum” diyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli