Diyarbakır’da güvercin oteli; 700 güvercine ev sahipliği

Diyarbakır (Rûdaw) – Yaklaşık 25 yıl İstanbul’da yaşadıktan sonra Diyarbakır’a yerleşen Zuhal Erat, kentte güvercinler için otel açtı. Otelde 700 güvercin konuk ediliyor. Bu sayede hem otel sahibi kazanıyor hem de güvercin sahipleri kuşları için bırakacak yer bulabiliyor.

Zuhal Erat (48) tüm hayatını güvercin beslemeye adamış. İstanbul’da 25 yıl güvercin besleyen Erat, 2 ay önce Diyarbakır'da güvercin oteli yaptırdı.

Köprü altına inşa edilen otelde güvercinler için 20 oda bulunuyor. Şimdi artık evde güvercinlerine bakamayan Diyarbakırlılar bu otele getirip oda kiralıyor.

Rûdaw’a konuşan Zuhal Erat, “Bu proje yıllardır aklımdaydı. Bahçesi olan bir otel yapacağım diyordum. Güvercinler burada doğada uçabilir, gezebiliyor. İstedikleri zaman kafeslerine gidebiliyor. Yani onlara bir yerde yaşamak zorundasın demiyoruz” dedi.

Otelde 70 güvercin konuk ediliyor. En çok güvercin çeşidi ise Diyarbakır güvercini.

Oteldeki güvercin sayısının yeni konuklarla birlikte değiştiğini belirten Erat, “Ter şehirden, her türden güvercinler getiriliyor. Fakat yerli güvercinlerin sayısı daha fazla. Burada en az 21 çeşit güvercin var” dedi.

Diyarbakır’da inşa edilen yeni ev ve çok katlı binalar nedeniyle insanlar artık eskisi gibi damda güvercin besleyemiyor. Bu nedenle meraklıları güvercinlerini otele yerleştirmeyi tercih ediyor.

Güvercin sahibi Recep Alioğlu da, “Ben şoförüm. Eskiden bina meselesi yoktu. Bahçeler vardı, daha güzeldi. Rahattı. Dam başları vardı ve güvercin besleyebiliyorduk. Ama şimdi her yer apartman. Şimdi komşular rahatsız oluyor, aileler rahatsız oluyor. Burası açıldı ve biz de güvercinlerimizi getirdik. Daha güzel. Yavruları masraflarını karşılıyor. Fiyatları 10 bin ile 20 bin hatta 100 TL arasında değişiyor. Rahatça kira masrafını karşılıyor” diye belirtti.

Diyarbakır, Mardin ve Urfa ile birlikte bölgede en çok güvercin beslenen kentlerin başında geliyor. Ancak güvercin otelleri Diyarbakır’da bulunuyor.