SUUDI ARABİSTAN'DA DEĞİŞİM – İlk kez mayo defilesi düzenlendi

18-05-2024
Etiketler Suudi Arabistan Mayo Defile
A+ A-

Haber Merkezi - Suudi Arabistan'da ilk kez bir mayo defilesi düzenlendi.

Suudi Arabistan, mayo modellerinin yer aldığı ilk defilesini dün gerçekleştirdi. Bu, on yıldan daha kısa bir süre önce kadınların vücudu kaplayan abaya bornoz giymesinin zorunlu olduğu bir ülkede sınırları zorlayan bir adımdı.

Faslı tasarımcı Yasmina Qanzal'ın çalışmalarının yer aldığı havuz başı defilesinde çoğunlukla kırmızı, bej ve mavi tonlarında tek parça takımlar yer aldı. Çoğu modelin omuzları açıktaydı ve bazılarının orta kısımları kısmen görünüyordu.

AFP'ye konuşan Qanzal, "Bu ülkenin çok muhafazakar olduğu doğru ama biz Arap dünyasını temsil eden zarif mayolar göstermeye çalıştık" dedi.

"Buraya geldiğimizde Suudi Arabistan'daki bir mayo defilesinin tarihi bir an olduğunu anladık, çünkü böyle bir etkinlik ilk kez yapılıyor" dedi ve buna katılmanın "bir onur" olduğunu ekledi.

Gösteri, Kızıldeniz Moda Haftası'nın açılışının ikinci gününde Suudi Arabistan'ın batı kıyısı açıklarında bulunan St Regis Red Sea Resort'ta gerçekleşti.

Tesis, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prens Muhammed bin Salman tarafından yönetilen Vizyon 2030 sosyal ve ekonomik reform programının kalbinde yer alan büyük projelerden biri olan Red Sea Global'in bir parçası.

2017'de tahtın ilk sırasına oturan Prens Muhammed, Suudi Arabistan'ın Vahhabilik olarak bilinen İslam'ın saf bir biçimini tarihsel olarak savunmasından kaynaklanan sert imajını yumuşatmak amacıyla bir dizi sosyal reform başlattı.

Bu değişiklikler arasında, erkekleri dua etmeleri için alışveriş merkezlerinden kovalayan, sopalı din polislerinin görevden alınması, sinemaların yeniden açılması ve karma müzik festivallerinin düzenlenmesi yer alıyor.

Cuma günkü gösteriye katılan Suriyeli moda fenomeni Shouq Mohammed, Suudi Arabistan'ın dünyaya açılma ve moda ve turizm sektörlerini büyütme çabası göz önüne alındığında bunun şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Resmi Suudi Moda Komisyonu tarafından geçen yıl yayınlanan bir rapora göre moda endüstrisi 2022'de 12,5 milyar dolar, yani ulusal GSYİH'nın yüzde 1,4'ünü oluşturuyor ve 230.000 kişiyi istihdam ediyor.

Cuma günü toplantıya katılan Fransız nüfuz sahibi Raphael Simacourbe, kendisi için riskli bir durum olmadığını ancak Suudi bağlamında bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi.

"Bugün bunu yapmaları çok cesurca, bu yüzden bunun bir parçası olduğum için çok mutluyum" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.