Haber Merkezi - İsrail'in Bar-Ilan Kamu Araştırma Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Bar-Ilan Üniversitesi'ndeki bir araştırmacı ekibi, testosteronu sentezleyebilen ve üreme fonksiyonlarını düzenleyebilen erkek testislerinin organoidlerini geliştirdi.
Şu ana kadar testisin modellenmesine yönelik in vitro bir sistem mevcut değildi. Ancak dünya çapında bir atılım yaparak, Ramat Gan'daki Bar-Ilan Üniversitesi'ndeki (BIU) araştırmacılar, spermatozoa (erkek gametleri) üreten, testosteronu (temel erkek cinsiyet hormonu) sentezleyen ve üreme fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olan testislerin (testisler) organoitlerini geliştirdiler.
Organoid, bir organın minyatür ve basitleştirilmiş bir versiyonudur. Organoid, bir organın laboratuvarda üç boyutlu olarak üretilen ve o organın ana yapısal, biyolojik ve işlevsel karmaşıklığını taklit eden minyatürleştirilmiş ve basitleştirilmiş bir versiyonudur.
Fetal cinsiyet belirleme sürecinde uzmanlaşmış kadın araştırmacı Dr. Nitzan Gönen, araştırma öğrencileri Aviya Stopel, Cheli Lev ve Stav Dahari ile birlikte yapay testislerin erkek doğurganlığı ve cinsel gelişim bozukluklarına ilişkin araştırmaların ilerlemesine katkıda bulunacağını ve laboratuvarda sperm üretimini kolaylaştırması bekleniyor.
Yapay testisler, Gönen'in BIU'nun Goodman Yaşam Bilimleri Fakültesi ve Nanoteknoloji ve İleri Malzemeler Enstitüsü'ndeki laboratuvarında üretildi.
Organoidlerin gelişimi, in vitro iki boyutlu hücresel örneklerin bir organın tamamının davranışını taklit edemeyeceğinin anlaşılmasıyla son on yılda büyük ilerleme kaydetti. Bugün beynin, böbreklerin, bağırsakların ve diğer organların organoidleri zaten üretilmiş durumda.
Gönen'in grubu tarafından oluşturulan testis organoidleri, doğal bir testisi yakından taklit ediyor. Yapay testisler, neonatal farelerden alınan olgunlaşmamış testis hücrelerinden kültürlendi.
Üniversite uzmanları, buluşun dünyanın en çekici icatlarından biri olduğunu düşünüyor. Üniversitenin araştırma bölümü başkanı Dr. Nitzan Gönen, üreme organlarının fare hücreleri kullanılarak yapıldığını ve 34 santigrat derecede hayatta kalabildiğini söyledi.
Üniversitedeki araştırmacılar, gelecekte insan hücrelerinden üreme organları yapmak ve bunların en kısa sürede insan vücuduna nakil sürecinde kullanılabilmesi için çalışmalar yapacaklarını söylüyor.
Küresel istatistiklere göre, dünya nüfusunun %16'sından fazlası, çoğunluğu erkeklerden olmak üzere doğurganlık sorunu yaşıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, "Altı kişiden biri kısırlıktan yakınıyor" dedi
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın