Dünyanın en acı biberini üretti; Normalinden 500 kat daha acı

17-10-2023
Etiketler Ed Currie Biber ABD Pepper X Carolina Reaper
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Dünyanın en acı biberi unvanına sahip Carolina Reaper’ın mucidi Amerikalı çiftçi Ed Currie, son olarak yetiştirdiği ve adına “Pepper X” dediği acı biberi ile Guinness Dünya Rekorları Kitabı’nda kendine ait rekoru yineledi. Pepper X diğerlerinden 500 kat daha acı.

Güney Carolina’da yaşayan biber uzmanı Ed Currie, daha önce dünyanın en acı biber türü olarak bilinen “Carolina Reaper” ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti.

Scoville ölçeğine göre 1 milyon 641 bin oranında acılık değerine ulaşan Carolina Reaper, 2013 yılında dünyanın en acı biberi unvanını Trinidad Moruga Akrep Kuyruğu biberinin elinden almıştı.

Kendine ait rekoru kırdı

Ed Currie bu defa da Carolina Reaper’i başka bir biber ile melezleyerek yetiştirip normalinden 500 kat daha acı bir biber üretti.

Currie, “Pepper X” adını verdiği bu biber hakkında, “Carolina biberlerinin ne kadar acı olduğunu herkes biliyor. Bir arkadaşım bana Michigan'dan bir biber gönderdiği, vahşice acı bir biberdi. Ben de ikisini melezledim ve ortaya Pepper X çıktı” dedi.

Pepper X, Güney Carolina'daki Winthrop Üniversitesi tarafından test edildi.

Biberlerdeki acı “Scoville” acı birimi ile ölçülüyor. Sıradan acı bir jalapeno biberi yaklaşık 5 bin birim acılık değerine sahip. Bundan 25 yıl önce rekorun sahibi olan habaneroların acısı ise 100 bin birimi aşıyordu.

Pepper X'in acılık değeri ise 2 milyon 690 bin birimi buluyor. Öyle ki hem normalinden 500 kat fazla, hem de polislerin kullandığı biber gazı ile vahşi hayvanlara karşı kullanılan “Ayı Spreyi”nden daha acı.

Karşılaştırıldığında, polislerin kullandığı biber gazı 1 milyon 600 bin birim iken Ayı spreyi ise 2 milyon 2 bin birim acılık değerine sahip.

Currie, “İnsanlar bunun yapılamayacağını söyledi, bizi yalancı olarak nitelendirdiler ve biz de onlara Pepper X'in ismini resmi olarak Guinness'e kaydederek dünyanın en acı biberi olduğunu kanıtladık" dedi.

“Acısı 3,5 saat geçmedi”

Currie, "Bu biberi üretirken aradığımız ilk şey acısının maksimum olmasıydı, ikinci şey ise lezzet" dedi.

Pepper X'in tamamını yiyen beş kişiden biri olan Currie ilk tattığında yaşadıklarını, “Üç buçuk saat acısını hissettim. Sonra mideme korkunç kramplar girdi. Yağmurda yaklaşık bir saat boyunca mermer bir duvarın üzerinde dümdüz yattım, acı içinde inledim” diye anlattı.

Yerlileri araştırarak başladı

Bugün yaklaşık 100 farklı ülkeye biber sosu ihracatı yapan PucketButt Pepper Company isimli şirketin kurucusu ve yöneticisi olan 59 yaşındaki Currie’nin biberlere olan ilgisi, Güney Amerika’da yaşayan yerli halklar üzerine araştırma yaptığı üniversite yıllarında başlıyor.

Currie, kalp hastalıkları ve kanser vakalarının neredeyse hiç görülmediği bu geleneksel topluluklarda her öğün acı biber tüketildiğini gözlemliyor. Bunun üzerine, acı biberlerde yüksek oranda bulunan capsaicin maddesinin kansere karşı koruyuculuğu üzerine yapılan çalışmalardan da ilham alarak kendisini en yüksek acılığa sahip yeni biber türleri geliştirmeye adamaya karar veriyor.

1990’lı yıllarda evindeki saksılarda biber yetiştiren Currie, ardından da üretime daha büyük bahçelerde 800’den fazla acı biber çeşidi üretmeye başladı.

Şimdi hedefinin Pepper X’den daha acı bir biber yetiştirmek olduğunu belirten Currie, bunun için 5 yıl çalışması gerektiğini söyledi. Ancak biber uzmanı, Pepper X’in nerde ve nasıl yetiştirildiğini ise “sır” olarak sakladı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.