ALMANYA - Bir ailenin hayatını kurtaran Kürt gence ‘Onur Madalyası’

Erbil (Rûdaw) – Almanya’nın güneyindeki Tuttlingen kentinde yaşayan Muhammed Hemo adlı Efrinli Kürt genç, geçen yıl bir yangında aynı aileden 5 kişiyi kurtardığı için “Onur Madalyası” ile ödüllendirildi.

Tuttlingen kentinde 22 Temmuz 2020 günü akşam saat 01:30 sıralarında komşusunun evinde yangın çıktığını gören Muhamhed Hemo, ev sakinlerini uyarmak için hayatını tehlikeye attı.

Hemo, komşularının ısrarla kapıyı açmamasına rağmen evin kapısını kırarak içeri girip evdeki 5 kişiyi yangın konusunda uyararak dışarı çıkardı.

Rûdaw’a konuşan 39 yaşındaki Muhammed Hemo, olayı şöyle anlattı:

“Gece işten eve geldim. Yatmaya hazırlanıyorduk ki eşim dışarı baktı ve komşunun komşunun evinin balkonunda yangın çıktığını gördü, bana haber verdi. Evden fırlayıp komşuya gittim ve kapıyı çaldım. İçeriden adam ısrarla kapıyı açmayacağını söyledi. Ben de yangın var diye uyardım, sonra açmadığını görünce kapıyı kırdım ve evin alevlere teslim olduğunu söyledim. Adam ve eşini dışarı çıkardım. Sonra evin arka tarafında üç kızlarının bulunduğunu söyledi. O bölüme geçip onları da uyandırdım. Ev tamamen alev ve duman dolmuştu.”

Olaydan 10 dakika sonra itfaiyenin yangına müdahale ettiğini belirten Hemo, yangının ancak 5 saatte söndürülebildiğini söyledi.

18 yıldır Almanya’da yaşadığını ve burada otomobil tamirciliği yaptığını belirten Efrinli genç, “Bu olayın ardından evi yanan komşularım bana çok teşekkür etti. Hayatlarını kurtardım diye hediyelerle geldiler. Diğer komşular da bana kahraman gözü ile bakmaya başladı” dedi.

Ödüllendirildi

Muhammed Hemo’nun komşularının yardımına koşarak canlarını kurtarması Alman kamuoyunda da yankı uyandırdı.

Tuttlingen Birinci Belediye Başkanı Emil Buschle, bu kahramanlığı nedeniyle Hemo’ya “Onur Ödülü” verme kararı aldıklarını belirtti.

Emil Buschle, Perşembe günü ödülü Baden-Wurttemberg Bölgesi Başbakanı Winfried Kretschmann adına Hemo’ya takdim ederken, "Sen gerçek bir kahramansın. Bu yaptığına sadece şapka çıkarılır" dedi.

Hemo da, "İnsanlara yardım edebildiğim için mutluyum” diye konuştu.