Sağlık Bakanlığından AIDS için ilginç uyarı: Zararsız seks yapın

Bağdat (Rûdaw) - Irak Sağlık Bakanlığı, AIDS’ten korunmak için paylaştığı yönergede vatandaşlardan "zararsız” cinsel ilişkiyi tercih etmelerini istedi. Ancak “zararsız” derken nasıl bir korunmada önerildiği açıklanmadı.

Irak Sağlık Bakanlığı Mayıs ayı başında internet sitesinde HIV virüsünün neden olduğu AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) hastalığından korunmak için bir yönerge paylaştı.

Üç adımdan oluşan yönergenin maddelerinden birinde vatandaşlara "zararsız cinsel ilişki ve davranışlara uymaları" istendi.

Bakanlık, “zararsız” derken neyi kastettiği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi ancak bu yorum cinsel ilişkide prezervatif ve diğer koruyucu ekipmanların kullanılması şeklinde okunuyor.

Yönergede ayrıca Sağlık Bakanlığınca onaylanmış temiz iğne ve temiz kan transfüzyonu ekipmanlarının kullanılması da önerildi.

Irak'ta son 38 yılda 2 bin 638 kişi HIV virüsü kaptı ve bunların 470'i hayatını kaybetti.

Irak Parlamentosu Sağlık Komisyonu Başkanı Macid Şenfali, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, "Yaşları 1 ay ile 14 yaş arasında toplam 168 çocuğa annelerinin karnındayken veya kan nakli yoluyla HIV bulaştı” dedi.

27 Ocak 2024’te Irak Parlamentosu AIDS hastalarına tazminat ödenmesine ilişkin bir yasayı kabul etti.

Yasa kapsamında, 1986 yılında yabancı bir ilaç nedeniyle HIV kapan 300'den fazla kişiye veya ailelerine tazminat ödenecek.