Hava kirliliği erken doğum sebebi

16-02-2017
Rûdaw
Etiketler Prematüre Hava kirliliği
A+ A-

Haber Merkezi - Bilim adamları, dünya genelinde hava kirliliği kaynaklı faktörlerin prematüre doğumların yüzde 18'inde etkili olduğunu belirtti.

 

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Stockholm Çevre Enstitüsü (SIE), Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Fakültesi ile Colorado Üniversitesi’nden araştırmacılar, 183 ülkeden 3,4 milyon prematüre doğum üzerine yaptıkları araştırmada, hava kirliliğinin göstergesi olan atmosferdeki parçacıklı madde yoğunluğu, erken doğumların yüzde 18'inde etkili.

 

Bilim adamları, araştırmada 2010 yılına ait verileri inceleyerek, hava kirliliği kaynaklı risk faktörlerinin küresel prematüre doğum oranlarına nasıl yansıdığına dair saptamalarda bulundu. Bilim adamları dünyanın farklı bölgelerinde gebelerin ne düzeyde hava kirliliğine maruz kaldığını dikkate aldı.

 

Atmosferdeki 2,5 mikrometreden küçük parçacıkların yoğunluğunu ölçü alan araştırmacılar, gebelerin hava kirliliğine maruz kalma düzeyi bakımından Güneydoğu Asya ülkelerinin en yüksek risk altında olduğunu, bölgede yılda yaklaşık 1,6 milyon prematüre doğumun hava kirliliğiyle bağlantılı olabileceğini savundu.

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her on bebekten biri, anne rahminde 37 haftayı doldurmadan, prematüre olarak dünyaya geliyor. Erken doğum, 5 yaş altındaki çocuklarda en büyük ölüm sebebi olarak belirtiliyor.

 

Dünyada her yıl 15 milyon bebek prematüre dünyaya geliyor. Asya ve Afrika ülkeleri yüzde 60'lık paya sahip.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli