Kürt yazar cep telefonuyla 3 kitap yazdı

15-12-2021
Abdullah Yavuz
Abdullah Yavuz
Etiketler Abdullah Yavuz Yazar Muş Malazgirt
A+ A-

Muş (Rûdaw) – Muş’un Malazgirt ilçesi Hasanpaşa köyünde yaşayan Abdullah Yavuz cep telefonuyla iki şiir kitabı ve bir roman yazdı. Ortaokul mezunu Yavuz, inşaat işçiliği ve çiftçilik yapıyor. Yavuz’un şiirleri sanatçılar tarafından bestelenip okunuyor.

Malazgirt’te sırtını Lel Dağı'na yönünü Kartevin Dağı’na dönen, Murat ve Kesuk nehirlerinin birleştiği Duavan ovasın bakan Hasanpaşa köyünde yaşayan Abdullah Yavuz, yazar ve şair kimliği ile öne çıkıyor.

Yazın metropollerde inşaat işçiliği yapan Yavuz, kışın da köyüne dönerek çiftçilik yapan Yavuz, bu güne kadar cep telefonuyla 1'i roman 2'si şiir 3 kitap yazdı.

Abdullah Yavuz, oğlu Delil ile günlük işlerini tamamladıktan sonra odun sobası ve sıcak çay eşliğinde misafirlerine şiir dilnetisi sunuyor.

Lise mezunu yazarın şiir ve kitap aşkı ile kaleme aldıkları ise, Serhat coğrafyasında bir başarı hikayesini yansıtıyor.

Rûdaw’a konuşan Yavuz, “Ortaokula kadar okudum, Türkçe eğitim gördüm. Yaş ilerledikçe Kürtlerin değerlerini tanıdım. İlk defa Kürt Homeros Şivan Perwer’in şarkılarını dinlediğimde çok etkilendim. Kürlük bilinci, di ve kültümüze olan sevgim arttı. Bundan sonra da düşünce ve duygularımı imkanlarım dahilinde yazıya dökmeye başladım ve kitaplar yazdım” diyor.

Hayatın zorluklarına ve kıt imkanlara rağmen Yavuz’un kitapları Kürt okurların ilgisini çekmeyi başarmış. Şiirleri bugüne kadar 30'a yakın Kürt şarkıcı ve sanatçı tarafından bestelenmiş ve milyonlarca kişi tarafından dinlenmiş.

Yazar Yavuz, “Benim şiirlerim, hayatı dingin ve rahat geçen bir şairin şiirleri gibi değil. Gerçekten de bazı şeyler kelimelerle anlatılamıyor, yaşanması gerekiyor. Bizim hayatımız acı ve dert dolu. İnşaatlarda çalışırken aklıma bir şey gelir, kalemim ve defterim cebimde ya da telefonuma kaydederim, sonra gelip üzerinde çalışır ve şiire dönüştürürüm. Bazen de sokakta yürürken yoksul birine denk gelirim ki biliyorsunuz Kürtler yoksuldur, o haline üzülürüm. Buna ağlayamadığım için o şiire dönüşür” diye anlatıyor.

Çevresi de Abdullah Yavuz’un bu başarısı ile övünüyor. Eşi Nermin Yavuz, “Bu şartlarda başkası böyle kitap yazamazdı. Bilgisayarı yok, telefonu ile yazıyor. Üstelik kalabalık nüfuslu ailesine bakıyor” diyor.

Köy ahalisi Yavuz’un divanında oturup şiirlerini dinlemekten mutluluk duyuyor.

Komşusu Erhan Gezener, “Gelip divanında oturuyoruz, bize kitaplarından şiirler okuyor, mutlu oluyoruz. Güzel vakit geçiriyoruz. Çok iyi bir insan, sürekli konukları var” diyor.

Abdullah Yavuz yeni bitirdiği dördüncü kitabının basılmasını bekliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.