Duhok (Rûdaw) – Duhok’ta, 1980 yılında su dağıtım şebekesi için inşa edilen barajda su seviyesi kuraklık nedeniyle rekor seviyede düştü. Zamanında baraj yapımı için boşaltılan köylerde ayakta kalan yapıların iskeleti de gün yüzüne çıktı.
Duhok’ta içme ve sulama suyu ihtiyacının karşılanması için 1980 yılında inşa edilen ve 1988 yılında tam kapasite faaliyete geçen barajdaki su seviyesi, kuraklık nedeniyle 13 metre 35 santimetre kadar düştü.
Baraj için çevrede boşaltılan köylerden biri de Qesrok köyüydü. Su altında kalan köyde ayakta kalan yapılar, su seviyesinin düşmesi ile bir kez daha ortaya çıktı.
Yaklaşık 40 yıl sonra Qesrok’taki evine dönen Muhammed Abdulkerim (68), 15 yıl yaşadığı evde anılarını tazeledi.
Rûdaw’a konuşan Muhammed Abdulkerim, “Bu ev babamın eviydi. Babam Abdulkerim Bacelori tanınan bir şahsiyetti. Evimizi son olarak 11 Mart 1971’deki özerklik anlaşmasının ardından bu haliyle yenilemiştik. Fakat baraj inşa edilince mecburen boşaltmak durumunda kaldık” dedi.
Abdulkerim’in onlarca yıl su altında kalan evinin duvarları şimdi sedeflerle kaplı. Bölgeye ziyarete gelenler de buraya uğramadan geçmiyor.
İlk defa su seviyesinin bu kadar düştüğüne şahit olan Rafed Hikmet de, “Daha önce de şimdi de ailemizle sık sık buraya geliriz. Fakat ilk defa suyun bu kadar az olduğunu gördük” diye konuştu.
Duhok Baraj ve Su İstasyonu Müdürlüğü, depolanan suyun yüzde 10’unun içme suyu olarak Su İdaresi Müdürlüğü’ne, yüzde 10’unun da sulama ihtiyacı için kanallara aktarıyor.
Duhok Baraj ve Su İstasyonu Müdürü Ferhad Muhammed Tahir, “Barajın temel su kaynağını yağışlar oluşturuyor. Ancak bu yıl yağış oranı oldukça azaldı. Kuraklık yaşanıyor. Bu nedenle biz de suyu daha az oranda içme suyu ve sulama için harcıyoruz” dedi.
Müdürlüğün verilerine göre 41 milyon metreküp kapasiteli barajda şu an 23 milyon metre küp su bulunuyor. Su seviyesi daha önce 1999, 2000 ve son olarak da 2009 yılında gözle görülür oranda düşmüştü.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın