Kürt kadın pilot Ortadoğu semalarında

Erbil (Rûdaw) – Baas rejiminin Kürdistan kentlerine bombardıman düzenlediği yıllarda dünyaya gelen Werte Ebubekir Ali (26), ilk Kürt kadın pilot olarak şimdi Ortadoğu üzerinde uçuyor.

 

Aslen Süleymaniyeli olan ve 23 yıl Danimarka’da yaşayan Werte Ebubekir Ali, sivil pilot olmayı başardı.

 

1991 yılında göç etmek zorunda kaldıkları Werte bölgesinde doğduğu için anne-babasının Werte adını verdiği genç pilot, “Werte halkının, özellikle de bize ekmek veren o yaşlı kadının samimiyeti anne ve babamı çok etkilemiş. Bu yüzden adımı Werte koymuşlar. Adımı çok seviyorum. Adımı sorduklarında da ilginç buluyorlar” dedi.

 

Werte 1 yaşındayken ailesiyle birlikte Danimarka’ya yerleşmiş. Çocukluğundan beri pilotluk hayali kuran Werte, “Öğretmen gelecekte ne olmak istersin diye sorduğunda hep pilot diye yanıt verirdim. Uçmayı çok seviyordum, hep gökyüzü fotoğrafları çekerdim” dedi.

 

2 yıl önce Danimarka’da eğitimini tamamlayan ve Kürdistan’a dönen Werte, iş bulamayınca Bağdat’a gitmiş:

 

“Kürdistan’da bir pilotluk firması açmayı çok istedim ancak ne isteyen oldu ne de öneren. Daha sonra Irak Havayolları’nda iş buldum. İşlemler birkaç ay sürdü. 1 yıllık sözleşme imzaladım. Ali isimli bir Arap gençle Dubai’ye pilotluk kursuna gönderildik. Orada 50 gün kurs gördük. Bağdat’a iyi bir dereceyle dönmek için de çok çaba gösterdik.”

 

Büyük yolcu uçağıyla ilk uçuşunu Mısır’ın başkenti Kahire’ye yapan Werte, “İlk seferimi 11 Mayıs’ta büyük uçakla yaptım. Mavi pantolon, beyaz gömlek, mavi kravat ve sade bir makyajla... 145 yolcuyu Kahire’ye taşıdım. Çok şükür ilk seferim başarılı geçti. Olumsuz hava şartları nedeniyle sefer 3 saat 5 dakika sürdü. Ancak dönüş 2 saat 5 dakika sürdü” diye anlattı.

 

Genç kadın pilot ikinci seferini bugün Dubai’ye yapacak. Heyecanlı olduğunu söyleyen Werte, birçok Arap kanalının havalimanında olacağını belirtti.

 

Werte, genç kızların kendisini örnek alması gerektiğini dile getirdi.