İsveç’i kasıp kavuran mafya babası ‘Kürt Tilkisi’ne ne oldu?

Stockholm (Rûdaw) – İsveç medyası, “Foxtrot” adlı grubun liderliğini yapan ve ülkede “Kürt Tilkisi” olarak nam salan Rawa Mecid’in İran sınırında tutuklandığını yazdı. Ülkede devam eden şiddet olaylarının sebebi ise Mecid’in uzaktan kontrol ettiği grup ile diğer uyuşturucu çeteleri arasındaki “hakimiyet kavgasına” bağlanıyor.

İsveç SVT Nyheter kanalı geçtiğimiz hafta çeşitli bağımsız kaynaklara dayandırdığı bir haberinde, “Foxtrot grubunun lideri Rewa Mecid’in İran sınırında tutuklandığını bildirdi.

Ülkede, "Kürt Tilkisi" olarak bilinen Rewa Mecid, İsveç polisi tarafından ülkede büyük bir suç çetesine liderlik etmekle suçlanıyor. Ancak yıllardır Türkiye ve Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan 37 yaşındaki Mecid’in çetesini buralardan yönettiği iddia ediliyor.

Rûdaw Diaspora programı ekibi, İsveç’e giderek bu zorlu ama bir o kadar da riskli dosyayı araştırdı. Zira kimse yaşananlardan bahsetmeyi bırakın “Kürt Tilkisi”nin adını bile ağzına almaya cesaret edemiyor.

Rûdaw ekibine konuşan bazı kaynaklar, Rewa Mecid’in Süleymaniye’nin Qeladize ilçesinde, sınırın Rojhılat tarafında tutuklandığını söyledi. Ancak ne polis ne de resmi kurumlar haberin doğruluğunu teyit edemedi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı da "Dışişleri Bakanlığı ve büyükelçiliğine, son günlerde İran'da bir İsveç vatandaşının gözaltına alındığına dair bir bilgi iletilmedi" açıklamasını yaptı.

Birkaç gün süren çabaların ardından, daha önce suç gruplarından birine üye olan ve henüz yeni haftadır hapisten çıkan bir Kürt, Diaspora ekibi ile konuşmaya ikna oldu.

Söz konusu tanık, İsveç'teki durumun tehlikeli hale geldiğini ve kimsenin bu suç gruplarından bahsetmeye bile cesaret edemediğine dikkat çekti.

İsminin açıklanmasını istemeyen tanık, “İlk başta çatışmalar Malmö'de iki grup arasında, kuzenler olarak bilinen Kofelanger ve Efelanger arasında başladı. Bu çatışmalarda 22 kişi hayatını kaybetti. Ardından polis her iki grubun tüm üyelerini tutukladı. Bu iki grubun üyeleri de büyük oranda Tunuslulardan oluşuyordu. Malmö’deki çatışmalar sonra kuzeye, Göteborg'a yayıldı ama orada sorunun nedeni farklıydı” diye anlattı.

Çatışma ve çekişmelerin şu an Stockholm’e taşındığını anlatan tanık, burada yaşananları ise şöyle özetledi:

“Stockholm'de yaşanan çatışmalar büyük ölçünde uyuşturucu ticaretiyle ilgili. Şu anda Türkiye ve Rusya üzerinden Kolombiya ve Afganistan'dan İsveç'e tonlarca uyuşturucu getiriliyor. Geliri çok olan bir ticaret. Örneğin, ortalama bir uyuşturucu kaçakçısı günde 10-15 bin dolar elde ediyor ancak büyük tacirler yüzbinlerce dolar kazanıyor.

Asıl mesele de burada başlıyor. Yani ticaretin yapıldığı coğrafyaya hakimiyet. Uyuşturucu kaçakçılığı yapan Kürt bir grup ile yabancı bir grup, bölgeyi uyuşturucu ticareti için ele geçirmek istiyor. Kürt grubunun adı Foxtrot. Bunlar borç ile uyuşturucu verdikleri çetelere zaman veriyor. Borç zamanında ödenmediğinde gidip borçlulardan birini öldürüyorlar. Karşıdakiler de gelip intikam için bu gruptan birini öldürüyorlar.”

Tanık, Stockholm'deki iki büyük grubun farklı milletlerden üyeleri bulunduğunu ancak çoğunun Kürt ve 11 yaş üstü erkek çocukları oluştuğunu söyledi.

Rewa Mecid veya diğer adıyla "Kürt Tilkisi" ülkede cinayet planları ve özellikle ciddi uyuşturucu suçları nedeniyle uluslararası alanda aranıyor.

İsveç medyası, Rewa Mecid’in lideri olduğu grup ile başka bir Yunan vatandaşının liderliğini yaptığı uyuşturucu ağı arasındaki çatışmalar nedeniyle ülkedeki şiddet dalgasının yayıldığını belirtiyor.

Sadece geçen ay bu çatışmalarda çoğu sivil 12 kişi hayatını kaybetti.

Mecid’in 2018 yılında İsveç'ten ayrılarak Kürdistan Bölgesi’ne geldiği ve eylemleri ile uyuşturucu ticaretini buradan yaptığı öne sürülüyor.

Ayrıca Türk medyasında daha önce çıkan haberlere göre, Mecid Türkiye'ye geçerek Bodrum'da 350 bin avroya eşdeğer bir ev satın alarak vatandaşlık almıştı.