Kürt gazeteciye uluslararası ödül

14-10-2021
Etiketler Xebat Abbas Rojava Kurt Schork Uluslararası Gazetecilik Ödülleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojavalı Kürt gazeteci Xebat Abbas, 2021 Kurt Schork Uluslararsı Gazetecilik ödülüne layık görüldü. Abba, "Kürt kadınlarının hikayelerini dünyaya tanıtmak istedim" dedi.

2021 Kurt Schork Uluslararası Gazetecilik Ödülleri'nin kazananları dün açıklandı. Thomson Reuters Vakfı tarafından dağıtılan ödüllerden “News Fixer Ödülü” bu yıl Rojavalı gazeteci Xebat Abbas'a verildi.

Abbas, yerel bilgisi, geniş iletişim ağı ve gazetecilik becerileri sayesinde, uluslararası medya için yaptığı çalışmalar, IŞİD'e  katılan üç İngiliz kadınla yaptığı röportaj da dahil olmak üzere, manşetlere çıkan çok sayıda haberi nedeniyle bu ödüle layık görüldü.

Aslen Kamışlo’lu olan ve Almanya’da yaşayan Xebat Abbas, 2011’de amatör gazeteci olarak başladığı mesleğini şimdi profesyonelce devam ediyor.

Ödülü aldığı için gurur duyduğunu dile getiren Abbas, Rojava’da çalışırken zorluklar yaşadığını, erkek egemen bir toplumda kadına karşı algıyı kırmanın zor olduğunu anlattı.

2019’de 300’den fazla uluslararası ajans muhabirinin Suriye’nin doğusunda Demokratik Suriye Güçleri ile ABD’nin öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Bağoz’da IŞİD’e karşı operasyonunu takip ederken kendisinin de Haseki’ye 200 km uzaklıkta savaşa katılanların hikayelerini takip ettiğini söyledi.

Xebat Abbas, gazeteci arkadaşı Theressa Kingston ile birlikte IŞİD’li ailelerin ve özellikle örgütün yabancı uyruklu üyelerinin ailelerini haberleştirdiklerini belirtti.

DSG’li kadın savaşçılarla da aylarca kaldığını ifade eden Abbas, “Bu ödül, kamera arkasındaki çalışmalarıma ve savaş alanında izleyicilere haber aktarırken karşılaştığım tehlikelere de saygımın bir simgesidir” dedi.

Rûdaw bültenine katılan Abbas, “Ajanslara birçok hayat hikayesini tanıttık. Çalışmalarımızla Rojavalı kadınlara yeni bir örnek oluşturduk. Ayrıca Rojavalı kadınların hikayesini dünyaya tanıtmak istedim” diye konuştu.

Amerikalı savaş muhabiri Kurt Schork, 24 Mayıs 2000'de Sierra Leone'de Reuters için hazırladığı bir haber sırasında İspanyol kameraman arkadaşı ile pusuya düşürülerek öldürüldü.

Kurt Schork Uluslararası Gazetecilik Ödülleri de bu cesur gazetecinin onuruna düzenleniyor.

2021 Kurt Schork Uluslararası Gazetecilik Ödülleri’nden biri de İran asıllı Amerikalı gazeteci Jason Motlagh’a verildi.

Motlagh, Afganistan hakkındaki haberleriyle Kurt Schork Serbest Çalışma Ödülü'nü kazanırken Brezilyalı gazeteci Rafael Soares de, Rio de Janeiro'da askeri ve sivil polisin karıştığı yargısız infazlarla ilgili soruşturmalarıyla Yerel Muhabir Ödülü'nün sahibi oldu.

Bu ödül, cesur ama tanınmayan, çatışma, yolsuzluk ve adaletsizlik üzerine haber yapan gazetecilere veriliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli