Kürt modacı: Modayı kavramış değiliz

14-10-2015
Simav Mazher
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt modacı Dila Murad, Kürtler’in modanın önemini, anlamını henüz kavrayamadığını söyledi.

 

Kürtler’e ait stillerin Arap modası olarak anlaşılmasının kendisini rahatsız ettiğini söyleyen Dila Murad, bunun üzerine kolları sıvadığını anlattı.

 

Halepçe doğumlu ünlü modacı, Bağdat’a biyoloji bölümünden mezun olduktan sonra 1989 yılında İngiltere’ye göç edip başkent Londra’ya yerleşmiş. Burada modayla ilgilenen Dila, 2002 yılında ilk defilesine imza attı. Daha sonra da Hollanda, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kürdistan Bölgesi’nde defile düzenledi.

 

Dila ayrıca Victoria ve Albert müzeleri ile bazı kültür derneklerinin desteğiyle Londra’da Kürt kıyafetlerinin tanıtıldığı bir defile gerçekleştirdi.

 

Rûdaw’a konuşan Dila Murad, “25 yıl önce Almanya’dan bir davet almıştım. Davete geleneksel Kürt kıyafetleriyle katıldım. Merdivende göründüğümde beni bir Arap prensesi zannetiler. Yabancıların Kürt kültüründen haberdar olmaması beni çok rahatsız etti. Bu yüzden Kürt modasını dünyaya duyurmaya karar verdim” diye konuştu.

 

Geleneksel Kürt kıyafetlerini toplamaya başlayan modacı, geniş bir koleksiyon oluşturmuş. Koleksiyonda 100 yıl öncesinde giyilen kıyafetler bile var.

 

Birçok ülkede moda kanalları olmasına rağmen Kürtler’in modayı önemsememesinden şikayet eden Dila Murad, şöyle konuştu:

 

“İki sorunumuz var; bütçe ve Kürt model yokluğu. Bir defile düzenlemek ciddi çalışma gerektiriyor. Genel olarak da halkımız modaya önem vermiyor. Siyasetçilerimizle konuştuğumuzda en büyük sorunların yol, hastane ve diğer şeyler olduğunu söylüyorlar.”

 

Dubai’de düzenlediği defile için Kürt model bulamayan Dila, Kürtlere benzeyen modelleri podyuma çıkarmak zorunda kaldığını anlattı.

 

2007’de Erbil ve Süleymaniye’de düzenlediği defileler hakkında Dila, “Erbil’de model bulmak çok zordu. En son kim başvurduysa razı oldum. Bu da defileden sonra kıyafetlerin yırtılmasına sebep oldu. Ancak Süleymaniye’ye gittiğimde 50 kadın model buldum. Erbil ve Süleymaniye bu konuda çok farklı” diye konuştu.

 

Dila Murad Kürdistan Bölgesi’nde moda okuluna ihtiyaç olduğunu dile getirdi.






Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli