Kürtler’i etkileyen diziler...

Erbil (Rûdaw) - Erbil'de Temmuz ayında intihar eden 15 yaşındaki genç kızın, Karagül adlı Türk dizisi filmindeki bir sahneyi taklit ettiği ortaya çıktı.

 

Erbil'in Rewşenbir Mahallesi'nde ikamet eden 8'inci sınıf öğrencisi Şeyma Arif (15), Temmuz ortalarında ders notlarını aldıktan sonra kendisini asarak hayatına son vermişti.

 

Rûdaw'a konuşan Erbil Polis Müdürlüğü Sözcüsü Binbaşı Hogır Aziz, yapılan incelemede Şeyma'nın bir Türk dizisi filminde yaşanan bir intihar sahnesini uygulayarak hayatına son verdiğini belirtti.

 

Filmlerle gelen suç artışı

 

Binbaşı Hogır Aziz, yabancı dizi filmlerin, işlenen suçlar ve aile içi sorunların artmasının arkasındaki önemli faktörlerden biri olduğunu ifade etti.

 

Polis sözcüsü, Kürdistan Bölgesi'nin suç oranlarını yılsonunda açıklayacaklarını, şimdilik bu konuda bilgi vermek istemediğini söyledi.

 

Rûdaw'ın olayın ardından ulaştığı genç kızın babası Arif Abdulvahab, Şeyma'nın sınıfta kaldığı için intihar ettiğini savunarak, “Kızımın yarıyıl notları da kötüydü. Şeyma okula devam etmeyeceğini söylemişti” demişti.



 

Yaşam tarzı değişiyor

 

Rûdaw'a konuşan Psikolog Saman Siweyli, yabancı dizi filmlerin suç oranlarını ciddi anlamda etkilediğini belirtti.

 

Aynı zamanda Aile Danışma Merkezi'nde görev yapan Saman Siweyli, kendisine başvuran vatandaşların durumlarını gözönünde bulundurarak şu değerlendirmede bulundu:

 

“Genel olarak medya ve özellikle yabancı diziler, kişilerin davranış ve yaşam tarzlarını değişerek toplumun Kürt kültüründen uzaklaşmasına yol açıyor. İşlenen suçlarda yeni yöntemler görüyoruz. Bu yöntemler dizilerle birlikte Kürdistan'a geldi. Diziler toplumun her bireyini etkilemiş durumda.

 

Dizilerin, çocuk eğitimi ve eşler arasındaki ilişki üzerinde olumsuz etki bıraktığı görülüyor. İntihar, cinayet, aile içi sorunlar ve aldatma vakalarında dizilerin taklit edildiğini gösteren onlarca örnek var. Fevri davranışlarla boşanmalar yaşanıyor. Daha sonra bu işin arkasında aldatma olduğu ortaya çıkıyor.”



 

Oyuncaklar kılıç ve ok

 

Yabancı dizilerin Kürdistan Bölgesi'nde izlenme oranlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Psikolog Siweyli, toplumun, yaşanan krizin etkisiyle magazin programlarına ve dizilere yöneldiğini söyledi.

 

Siweyli, “Kore dizilerinin yayımlandığı dönemde sokakta oynayan çocukların oyuncakları kılıç, ok ve yaydan ibaretti” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi'ndeki bazı televizyon kanalları, Türk ve Kore dizlerini Kürtçe altyazılı veya dublajlı yayımlıyor.

 

Günde 3 intihar veya cinayet

 

Kürdistan Bölgesi'nde 2016'nın ilk yarısında günde ortalama 3 erkeğin cinayet ya da intihar sonucu hayatını kaybettiği raporlara yansımıştı.

 

Kürdistan Erkekler Birliği Sekreteri Burhan Ali, son 6 ayda erkeklere karşı uygulanan şiddetle ilgili 329 şikayet aldıklarını belirtti.

 

Burhan Ali, bu yılın Ocak ile Haziran tarihleri arasında 34, 2015'in aynı döneminde 24 erkeğin intihar ettiğini kaydetti.

 

Verilere göre,  2016'nın ilk yarısında kadına karşı şiddet azalırken, kadınlarda intihar vakaları arttı.



 

Karagül ve Halfeti

 

Türkiye’de 29 Mart 2013 tarihinde yayımlanmaya başlayan dizi, 10 Haziran 2016’da final bölümüyle ekranlara veda etti.

 

Erkan Birgören’in senaryosunu yazdığı, Murat Saraçoğlu’unun yönettiği dizide başrolleri Ece Uslu, Mesut Akusta ve Şerif Sezer paylaştı.

 

Dizi, Birecik Barajı'nın yapımı sırasında bir bölümü sular altında kalan ve kara gülleriyle meşhur olan Urfa'nın Halfeti ilçesinde çekildi.

 

Hüzünlü bir aşk hikayesini anlatan Karagül dizisinde, geleneksel taş mimarisiyle inşa edilmiş evleri, sular altında kalan tarihi Merkez Camii ve yeşil alanlarıyla dikkat çeken Halfeti'de özellikle İncil'in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale ve Kaya Kilisesi'nin yanı sıra tarihi Savaşan Köyü çekimlerde kullanıldı.

 

Diziye çok sayıda köylü, figüran oyuncu olarak katıldı.

 

İlçede yaşayan zengin ve köklü bir aileyi anlatan dizinin konusu 2 kardeş arasındaki savaştı. Ailenin büyük oğlu Kendal ailenin gözbebeği kardeşi Murat'ı küçüklüğünden beri kıskanmakta ve babadan kalan malvarlığının tek sahibi olmakla birlikte aşiretin tek lideri olmak istemektedir.

 

Fakat ağa olan Kendal’ın neslini soyunu devam ettirecek babayiğit bir oğlu yoktur, tek oğlu özürlüdür. 2 karısı vardır erkek çocuk sahibi olamaz.

 

Sadece orada yetişiyor

 

Diğer gül çeşitlerine göre bodur olan ve Halfeti Gülü olarak da bilinen karagül, çiçeği kesilip başka bölgelere çıkarıldığında renk değiştiriyor. Tohumu alınıp başka bölgede yetiştirildiğinde ise güller kırmızı renkte açıyor. Mevsim olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açan bu güllerin çapı 6-7 santimetreye ulaşıyor.

 

Yapılan bir araştırmaya göre yarı katmerli ve kokulu olan bu nadide çiçeğin 1827-1893 yılları arasında Fransa’da yaşamış ünlü gül yetiştiricilerinden J. B. A. Guillot tarafından 1859 yılında Lyon’da üretilen “14. Louis” türü olduğu tespit edildi. Ama bu topraklara ne zaman, nasıl geldiği hala bilinmiyor.

 

Karagül Türkiye’de sadece Halfeti’de yetişiyor.

 

Öcalan’ın memleketi

 

PKK lideri Abdullah Öcalan da Halfetili. İlçeye bağlı Ömerli köyünde doğan Öcalan, çocukluğunu burada geçirdi.

 

Halfeti ilçesinin yüzde 80’i Birecik Barajı’nın yapımı ve evlerin su altında kalmasıyla birlikte, 15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine taşındı.

 

Taş mimarisiyle yapılmış evlerin ve camilerin su altında kaldığı ilçe, aradan geçen süre içerisinde doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor.

 

2014 yılı nüfus sayımına göre ilçenin nüfusu 38 bin 345.

 

İlçe merkezinin Urfa'ya uzaklığı 112 km, Antep'e ise 105 kilometre.