Küçük Temen, protez bacaklarla göç yolunu tuttu

12-11-2021
Etiketler Belarus Polonya Afgan göçmen Kürt
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Polonya-Belarus sınırınada bekleyen göçmenlerden biri de her iki ayağı da protez olan “Temen” isimli Kürt çocuk. Ailesi hastalık nedeniyle iki ayağını kaybeden çocuklarının tedavisi için yola çıktıklarını söylüyor.

Polonya üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine geçmek isteyen çoğu Kürt yaklaşık 2 bin göçmen, geçtiğimiz Pazartesi günü Polonya-Balarus sınırına doğru harekete geçti.

Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu göçmenlerin sınırda toplanması, Polonya ve AB ile Belarus arasındaki tansiyonu yükseltti.  

Sınır bölgelerindeki ormanlık arazide eksi sıfırın altında soğukta bekleyen göçmenler, çadırlarda barınmaya ve ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

Avrupa’ya gitmek için yola çıkan yüzlerce aileden biri de Temen isimli Kürt çocuğun ailesi.

 Temen’in annesi, “Oğlum hastalık nedeniyle iki bacağını kaybetti. Tedavi için Avrupa’ya gidiyoruz. Kürdistan’da da doktorlar bunu söylemişti. Başka yolumuz yoktu. Oğlumun altı ayda bir protezinin değişmesi lazım. Ama biz o parayı bulamıyorduk” dedi.  

Öte yandan Polonya-Belarus sınırında yaşanan görüntüler, 2015 yılında göçmenlerin Avrupa’ya gitmek için yolda yaşadıklarını gösteren görüntülerden pek farklı değil.

 Polonya hükumeti, göçmen geçişini durdurmak için sınırdaki güvenlik güçlerinin sayısını arttırdı.

Kürdistan Bölgesi merkezli mülteci işleri örgütü Lutke’nin verilerine göre, 2021 yılında 25 bin kişi Kürdistan Bölgesi’nden göç etti.

Belarus’a giden Kürt vatandaşların sayısının ise 4 bin dakar olduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli