Şehit Neriman Mesti’nin son mesajı: Bu yolu kendim seçtim!
Erbil (Rûdaw) – Budan 50 yıl önce, 12 Mayıs 1974’te beş Kürt genci Bağdat’ta Baas rejimi tarafından idam edildi. İdam sehpasına çıkarken Ey Reqîb’i okuyan bu gençler Kürdistan’da özgürlük davası için kutsal birer sembol oldular.
1970’li yılların başında dönemin Irak hükümeti ile Kürt devrimi liderliği arasında özerklik anlaşması imzalanmış ancak rejim sonrasında geri adım atarak Kürtlere karşı yeniden saldırılara başlamıştı.
Baas rejimi bu kapsamda Kürt devrimcileri yakalayarak cezalandırma yolunu seçti ve 12 Mayıs 1974’te Leyla Kasım ile arkadaşları Neriman Fuad Mesti, Cevad Hemevendi, Hesen Heme Reşid ve Azad Süleyman Miran’ı savunma hakkı tanımadan idam etti.
Şehit Neriman Fuad Mesti, 1 Ocak 1952 tarihinde Süleymaniye'de doğdu. Tevfik Vehbi'nin yeğeni olan Mesti, birlikte idam edildikleri Şehit Hesen Heme Reşid’in de yakın arkadaşıydı.
Kız kardeşi Xeraman Fuad Mesti, Şehit Neriman’ın tutuklanmadan önce kendisine bir mektup yazdığını ve yanında sakladığını söyledi.
Mesti mektubunda şunları yazmıştı:
“Bugün 27 Şubat 1969 ve Kurban Bayramının birinci günü. Şu an saatler 17:45, televizyonu açmış şarkı dinliyoruz. Ben salonda oturup önümüzdeki 10 yılı okulu bitirip bitirmeyeceğimizi düşünüyorum. Şimdi şunu söylüyorum; Keşke 27 Şubat 1979 olsaydı ve bu saatte akşam 6’ya çeyrek kalsaydı.”
Xeraman Fuad Mesti, “1973 yılında 11 Mart Anlaşmasının bozulacağı artık yavaş yavaş görülüyordu. Bunun başka sonuçları olacağını ve Neriman ile arkadaşlarının farklı bir eylem içinde olacağını hissediyordum. Ama bunu inkar ediyor ve gizliyordu” dedi.
İdam edilmeden önce Leyla Kasım’ın annesi hapiste gençleri ziyaret ediyor. Neriman Mesti ona, “Ben bu yolu kendim seçtim!” diyor.
Azad Süleyman Miran idam edilen gençlerden biriydi. Yeğeni Sirud Bayizi, “Azad 14 çocuklu bir ailenin çocuğuydu ama o hepsinden daha fazla Kürt davasıyla ilgiliydi, daha fazla okumuştu” diye anlattı.
Devrim döneminde gizli gençlik örgütünde yer alan Dilşad Miran ise, “1974 yılında durum kötüleşti ve 11 Mart Anlaşması'nın başarıya ulaşamayacağı anlaşıldı. Savaşın başlayacağı öğrenilince Şehit Azad ve ben devrime katılmak istedik. Bu nedenle Navpirdan'a gittik. Ancak arkadaşlarımız bizim Bağdat’a dönmemizi ve üniversitede öğrenciler içerisinde faaliyetlerimize devam etmemizi istedi. Hemen o gece de geldiğimiz anlaşılmasın diye bizi geri gönderdiler” sözleri ile anlattı.
Dilşad Miran, “Şehit Azad, Neriman ve Hesen eğer çözülmüş olsalardı en az 50 arkadaşları daha yakalanır ve idam edilirdi” dedi.
12 Mayıs 1974 sabah saat 07.00'de beş genç Baas rejimi tarafından idam edildi. Leyla Kasım’ın idam haberi o dönemde uluslararası medyada yankı bulmuştu. Irak tarihinde ilk defa bir kadın idam edilmişti.
İdam edilen gençlerin cenazeleri yakınlarına teslim edildi. Ancak Şehit Azad'ın gözlerinin oyulduğu, darağacında her iki omuzunun kırıldığı ve vücudunun bıçakla yaralandığı görüldü.