Lahmacun rekabetinde Urfa mı Diyarbakır mı?
Diyarbakır (Rûdaw) - Karpuzuyla ünlü Diyarbakır, yemek çeşitleri arasında da ciğeri ile öne çıkıyor. Fakat bir yemek çeşidi var ki Urfa ve Diyarbakır arasında rekabete yol açmış. Bir Arap yemeği olan lahmacuna şimdi Kürtler de sahip çıkıyor.
Lahmacun Kürt kentlerinde ilk olarak Urfalı Araplar tarafından yapılmış. Fakat şimdi tüm restoranlarda bulunan yaygın yemeklerden biri haline gelmiş. Ancak yine de lahmacun konusunda ençok öne çıkan kentler Urfa ve Diyarbakır. Her iki şehirde de sadece lahmacun yapan restoranlar bulunuyor.
Diyarbakır’da lahmacunu en iyi yapan restoranlar arasında bulunan Buket Lahmacun, 1974’ten beri bu işi yapıyor. Bu restoranın bir diğer özelliği de tüm çalışanları ve sahibinin kardeş, kuzen ve akraba olması.
Buket Lahmacun İşletme Müdürü Mehmet Özbek, “Lahmacun sektörü aile geleneğimizde var. Buket Diyarbakır’da markalaştı. İlkin Ofis’te bayi açıldı, şu an Diyarbakır’da 4 bayimiz var. Daha sonra İstanbul, mardin, Batman’da ve Elazığ’da açıldı” diyor.
Başta Urfa olmak üzere birçok kentte lahmacun soğan, sarmısak ve sebze ile yapılıyor. Fakat Buket Lahmacun, hem soğan ile sarmısağı ve hem de sebzeyi lahmacunun içinden çıkararak kendisine has bir tat yaratmış.
Mehmet Özbek, lahmacuna hiçbir şey katmadıklarını, aksine azalttıklarını söylüyor. Sarmısak, soğan, salça ve biberi tamamen çıkardıklarını belirten Özbek, “Zaten soğan ve sarmısaklı lahmacun ertesi gün yendiğinde mideyi eşkitiyor. Bizim lahmacunumuzda et, maydanoz, az birşey domates ve kendi yağı var. Bu nedenle günlerce sakla sonra çıkar ısıt, aynı tadı verir” diye belirtiyor.
Lahmacun ustası Ahmet Gülen de, “Bizimkinde sebze azdır, et çoktur. Fakat diğerlerinde et az sebze çoktur. Bu nedenle tadı da farklı oluyor. Sebze yediğinizde nasıl, et yediğinizde nasılsa öyle” diyor.
Lahmacun yaz kış, bahar, sonbahar tüketilebilen bir yiyecek. Öğlen ve akşam da tercih ediliyor. Ramazanda da oruç tutanların tercih ettiği hazır yemeklerin başında geliyor.
Mehmet Özer, Ramazanda da müşterileri ağırladıklarını ve lahmacuna talebin yoğun olduğunu söylüyor.
Usta Ahmet Gülen, “Ramazanda da paket servis yapıyoruz. Yaklaşık 500 lahmacun paket gidiyor. Paketleri iftardan önce gönderiyoruz. İftar vaktinde mekana gelip oturanlara da hizmet ediyoruz” diyor.
İyi restoranlar, lahmacunlarını taş ve toprak fırınlarda yapıyor. Bu fırınlarda yapılan lahmacunlar 2 gün kalsa bile bozulmuyor. Fakat sac üzerinde lahmacun yapan lokantalar da var. İster fırında, ister sac üzerinde olsun, en lezzetli lahmacun zamanında ve sıcak yiyilen lahmacundur.