Mardinli youtuber Yekdar 2 yıldır Kürtçe seçmeli dersi tercih ediyor

12-01-2022
Yekdar Osman Elmas
Yekdar Osman Elmas
Etiketler Yekdar Osman Elmas Mardin Kürtçe Seçmeli Ders
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Mardin’de yaşayan 6’ıncı sınıf öreğncisi Yekdar Osman Elmas, iki yıldır üst üste seçmeli ders olarak Kurmancîyi tercih ediyor.

Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı seçmeli derslerin tercih edilmesi süreci 3 Ocak’ta başladı. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Mardin’de bulunan Rûdaw muhabiri Abdülselam Akıncı, iki yıldır üst üste Kürtçe seçmeli dersi tercih eden 6’ıncı sınıf öğrencisi Yekdar Osman Elmas’ın ailesine konuk oldu.

Seçmeli dersler için başvuru tarihinin başlamasından bu güne kadar Mardin ve ilçelerinde en az 2 bin 500 öğrencinin Kürtçeyi tercih ettiği bilgisini paylaşan muhabirimiz, kentte Kürtçe seçmeli derslere epey ilgi olduğunu söyledi.

“Kendisi tercih etti”

Babası Masun Elmas, Yekdar’ın İstanbul’da doğduğunu, 6 yaşına kadar burada kaldığını ve aile içerisinde Kürtçe konuşulduğu için anadilini bildiğini fakat Mardin’e taşındıktan sonra Kürtçeye ilgisinin arttığını ifade etti.

Yekdar’ın Kürtçeyi kendi isteği ile tercih ettiğini anlatan baba Elmas, “Sonuçta aramızda bir baba-oğul ilişkisi var ve biz günlük duygu ve düşüncelerimizi kendi dilimizle birbirimize aktarıyoruz. Dilin önemi daha fazla paylaşım ve o duygunun daha iyi anlaşılması ile bağlantılıdır” dedi.

Masun Elmas, “Anne ve babalara sesleniyorum; çocuklarını yalnız bırakmak istemiyorlarsa kendi anadillerini öğretsinler” diye konuştu.

Aynı zamanda youtuber Yekdar

Yekdar aynı zamanda bir youtuber. You Tube üzerinden Pilopilo TV adında bir kanalı olan ve orada Kurdo ismini kullanan Yekdar Osman Elmas, Kürtçe yayın yapıyor.

Kürtçenin çok güzel bir dil olduğunu belirten küçük Yekdar, “Kendi kanalım üzerinde Kürtçe konuşuyor, çocuklara çağrıda bulunuyorum” dedi.

Yekdar Osman Elmas, şair Şikoyê Hesen'in, “Bi xeml û rewş e, Şîrîn û xweş e, Zimanê Kurdî” şarkısının sözleri ile çocuklara çağrıda bulundu.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.