Hiç okula gitmeyen 70 yaşındaki Rojavalı kadın kitap yazdı

10-12-2022
Rûdaw
Etiketler Kitap Okuma yazma Rojava Kürt kadını
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürtçe okuma yazmayı ilerleyen yaşlarında öğrenen ve hiç okula gitmeyen 70 yaşındaki Rojavalı Kürt kadını Fevziye Qiço, “Bîranînên Jineke Kurd – Bir Kürt kadınının anıları” adıyla kitap yazdı.

Fevziye Qiço kitabı yazarken sadece eşinden yardım almış.

Rûdaw’ın Rojava bültenine, Rojava’nın Amude kentinden bağlanan Fevziye Qiço, “kitabı nasıl yazdığı” sorusuna, “Rahmetli eşimin yardımıyla bunu başardım. Eşim Kürt dilini çok seviyordu. Ülkesini, halkını çok seven biriydi” cevabını verdi.

Fevziye Qiço, kitabı 90'lı yıllarda yazmaya başladığını belirterek, “Yazarken hiçbir engelle karşılaşmadım. Çünkü çok severek yazıyordum. Sadece sesli harflerin kullanımında biraz zorlandım. Etrafımdakilere ‘çok kolay, siz de öğrenebilirsiniz’ diyordum ama bana inanmıyorlardı” dedi.

Artık rahatlıkla Kürtçe metinleri okuyabildiğini ifade eden Fevziye Qiço, Osman Sabri ve diğer birçok Kürt edebiyatçının kitaplarını defalarca okuduğunu kaydetti.

6 çocuğu olduğunu söyleyen Fevziye Qiço, halen çeşitli öyküler yazdığını, bu çalışması bittikten sonra bir kitap daha yazmak istediğini söyledi.

Geleneksel Kürt kıyafetleri ile birçok kez Amerika'ya gittiğini ifade eden Fevziye Qiço Amerikan vatandaşlığını aldığı halde ülkede 8 yıl kaldıktan sonra geri döndüğünü söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.