Enas Taleb, ‘şişman kadınlar’ haberinde fotoğrafını kullanan The Economist’e dava açtı

10-08-2022
Rûdaw
Etiketler Enas Taleb Irak Şisman Obezite
A+ A-

Haber Merkezi - Iraklı aktris ve sunucu Enas Taleb, Economist dergisinde yayımlanan “Arap dünyasında kadınlar neden erkeklerden daha şişman? Toplum kilo vermeyi kolaylaştırmıyor” başlıklı yazıda kendi fotoğrafını kullandığı için dergiye dava açtı.

İngiltere merkezli The Economist, Iraklı obez kadınları işlediği makalede, Iraklı aktris ve sunucu 42 yaşındaki Enas Taleb’in 9 ay önce Irak'taki Babylon Uluslararası Festivali'nde çekilmiş bir fotoğrafını kullandı.

Haberde, günlük 13 dolara bir restoranda çalışan kadının restoranda arta kalan yağlı yemekleri evine götürüp ailesi ile yediği bu nedenle kendisi ve kızlarının da kilo aldığı yazıldı. Bunun  yoksulluğun getirdiği bir “şişmanlama” şekli olduğunu ifade eden The Economist, ailelerin yoksulluk nedeniyle gıda çeşitliliğini artıramadığını kaydetti.

Ancak haberde kullanılan görsel tepkiye neden oldu. BBC’nin aktardığına göre kilolu olduğu fotoğrafın izni olmadan kullanıldığını belirten Enas Taleb, söz konusu fotoğrafın kullanılması ile özgürlüğünün ve mahremiyetinin ihlal edildiğini söyledi. Taleb, Economist dergisi hakkında İngiltere'de yasal işlem başlattığını belirterek, söz konusu fotoğrafın photoshop olduğunu savundu.

Taleb, makaleyi "genel olarak Arap kadınlarına, özelde ise Iraklı kadınlara hakaret" olarak nitelendirerek, Economist'in neden "Avrupa veya ABD yerine Arap dünyasındaki şişman kadınlara ilgi duyduğunu" sordu.

Makalede, Irak’ta kadınları evde tutan yoksulluk ve toplumsal kısıtlamaların, kadınların erkeklerden daha kilolu olmasına neden olduğu, Iraklı erkeklerin Enas Taleb'i ideal ölçülerdeki kadın olarak sık sık örnek gösterdiği öne sürüldü.

Söz konusu makale sosyal medyada eleştirildi. Kullanıcılar, söz konusu makaleyi, "ırkçı", "cinsiyetçi" olarak nitelendirerek, Arap kadınlarını "utandırdığını” ifade etti.

Irak'ın tanınmış aktrisleri arasında yer alan Enas Taleb’in Instagram'da 9 milyon takipçisi var.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.