Amerikalı dağcının tedavisi mağarada yapıldı, iyileşince bin 276 metre derinlikten çıkarılacak

09-09-2023
Etiketler Amerikalı dağcı Mağara Dağcı Mersin Tedavi
A+ A-

Haber Merkezi – ABD'li dağcı Mark Dickey, Mersin’in Anamur ilçesinde keşif için indiği mağarada mide kanaması geçirince tedavisi 1276 metre derinlikte başlatıldı. Tedaviye olumlu yanıt veren Dickey tahliye edilecek duruma geldi.

Keşif çalışması için 3 Eylül'de 15 kişilik grupla indiği 1276 metre derinlikteki Morca Mağarası'nda mide kanaması geçiren Dickey'in yaklaşık 1040 derinlikteki ilaç tedavisi devam ediyor.

Dickey ve ona eşlik eden kişilerin mağaradan güvenli çıkabilmesi için Toros Dağları'nın 2 bin 200 rakımındaki bölgede AFAD, UMKE, jandarma, Avrupa Mağara Kurtarma Derneği (ECRA) ve Türkiye Mağaracılık Federasyonu ekiplerinin de olduğu 8 ülkeden 196 personel çalışmalarını sürdürüyor.

AFAD'ın oluşturduğu koordinasyon çadırında süreci takip eden ekipler, grupla sık sık iletişim kuruyor. Ekiplerin ilaç ve kan desteğinin sürdürülmesi için gün içinde ABD'li dağcının yanına ineceği öğrenildi.

“Birkaç gün içerisinde tahliye gerçekleştirilmiş olacak"

Koordinasyon çadırındaki ekiplerle görüşen Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Dickey'in durumunun iyiye gittiğini dile getirerek, "Dün itibarıyla durumu stabil hale geldi. İçerideki ekiplerden günbegün iyileştiği bilgisi geldi. Tahliye aşama aşama yapılacak ve zaman alacak çünkü burası dünyanın en derin mağaralarından biri kabul ediliyor, 1000 metre üstünde derinliğe sahip” diye konuştu.

Pehlivan, tahliye aşamasına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Ara istasyonların oluşturulacağı yerlerde kamplar yapıldı. Şu anda 3 ana kamp ve 7 aşamada bu tahliye süreci gerçekleştirilecek. Bugün itibarıyla yanındaki doktorun verdiği bilgiye göre, rahatsızlığının büyük ölçüde düzelmesine istinaden tahliyenin başlayabileceği bilgisi bizimle paylaşıldı. Önce ilk aşamadaki kampa getirilecek. Burada doktor kontrolü yapılacak ve ilerleme konusunda öngörülerini paylaşacaklar. Birkaç gün içerisinde tahliye gerçekleştirilmiş olacak."

“Hedefimiz, bugün tahliyeyi başlatmak”

AFAD Arama Kurtarma Dairesi Başkanı Recep Şalcı da şöyle konuştu:

"Mağaracılıkta 1000 metre derin yer, zor bir iş. Bu mağaradaki kurtarma, dünyanın en zor 5 kurtarmasından biri. Çok ciddi tecrübe istiyor. Çalışmaları AFAD koordinasyonunda Avrupa’daki 8 ülkeden 196 mağara arama kurtarmacıyla yapıyoruz. Hedefimiz, bugün tahliyeyi başlatmak. Bu çok hızlı değil, yavaş yavaş olacak çünkü hastanın durumu hızımızı belirleyecek. Bazı yerlerde dinlendireceğiz bazı yerlerde ise hızlandıracağız. Mağara çok dar ve komplike bir yapı. Bu yüzden tahliye uzun sürebilecek. Umuyoruz ki 3-4 gün içinde tahliyeyi tamamlayacağız.”

Ne olmuştu?

Aralarında yabancı mağara bilimcilerinin de olduğu 15 kişilik dağcılık grubu keşif için 3 Eylül'de Toros Dağlarının 2 bin 200 rakımındaki Morca Mağarası'na inmiş, ekip üyelerinden Mark Dickey'in mide kanaması geçirdiği ihbarı üzerine bölgeye ekip sevk edilmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.