ARAŞTIRMA - Tütünden uzak durmak demans riskini azaltıyor

Erbil (Rûdaw) - İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, tütünden uzak durmak ve okumaya, öğrenmeye daha fazla zaman ayırmak demans riskini azaltıyor.

University College London'da gerçekleştirilen araştırmada, tütünün kalp-damar hastalıklarına neden olduğu, beyindeki sinir hücrelerine zarar verdiği ve demans riskini artırdığı tespit edildi. Buna karşın, okumaya ve öğrenmeye önem vermenin beyin hücrelerini harekete geçirdiği ve demans riskini azalttığı ortaya çıktı.

University College London'dan Prof. Dr. Nahid Mokadem, "Bu çalışma, gelecekte demansın azaltılmasına yönelik halk sağlığı politikalarına rehberlik edebilir" dedi.

Araştırmaya göre, tütünün yanı sıra alkol, obezite, diyabet, sosyal ilişkilerden kopmak ve çevre kirliliği de demans riskini artırıyor.

Demans nedir?

Demans, beyinde hasardan kaynaklanan ve ilerleyen bir bozukluk olup kişide yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir. Özellikle etkilenen bölgeler hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır. Durumun ileri aşamalarında kişi zaman, yer ve kişi oryantasyonunu kaybeder.