Haber Merkezi- Küresel ısınma etkisiyle iklimin değişmesi ve su seviyesinin yükselmesi sonucu 2100’e kadar en az 10 büyük kent sular altında kalabilir, 2050’ye kadar 1 milyar kişi yerinden olabilir.
Mısır’ın başkenti Kahire’nin 225 km kuzeyinde bulunan ve 5,4 milyon kişiye ev sahipliği yapan İskenderiye kenti sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya.
İskenderiye kenti, Büyük İskender zamanına kadar uzanan çok sayıda turizim zenginliğine sahip. Bir yatırım ve ekonomi merkezi olan İskenderiye aynı zamanda Mısır'ın en büyük limanına ev sahipliği yapıyor.
Dünya Ekonomik Forumu’na göre, İskenderiye kenti iklim değişikliğinin olumsuz etkisinden dolayı 2100 yılına kadar tamamıyla sular altında kalacak.
Cakarta, 2050’ye kadar su altında kalacak
Endonezya’nın başkenti Cakarta ise İskenderiye’ye oranla tehlikeye daha yakın.
Endonezyalı araştırmacılar, Cakarta’nın beşte birinin, iklim değişikliğinin etkisiyle 2050 yılına kadar sular altında kalacağı uyarısını yapıyor.
Cakarta 10 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor. Kente yakın bazı yerlerde deniz suyu seviyesi yıllık 17 cm yükseliyor.
Nijerya’nin en büyük kenti Lagos, bu yüzyılın sonuna kadar kentte deniz suyu seviyesinin 16 cm yükselecek olması bu kenti tehlikeye atıyor.
Deniz seviyesinde bu derecede meydana gelecek bir yükselme, dalgaların 15 milyon sakini olan kenti tehlike altına almasına yetiyor.
Texas Eyaleti’ndeki en büyük kent Houston, Meksika Körfezi’nde yer alan bu kentte deniz suyu seviyesi yıllık 5 cm yükseliyor.
Houston'da, 2017'de 135 bin eve zarar veren ve 30 bin kişiyi yerinden eden Harvey Kasırgası iklim değişikliğinin bu kent üzerindeki olumsuz etkisinin bir göstergesi.
Bangladeş’in başkenti Dakka, zararlı gaz salınımının %0,3’ünden sorumlu. 2050’ye kadar kentin yüzde 17’sinin sular altında kalacağı ve 18 milyon kişinin yerinden olacağı uyarısı yapılıyor.
İtalya’nın Venedik kenti yakınında da deniz suyu seviyesi hızla yükseliyor. İtalya 2003’te, yükselen deniz seviyesinden kaynaklanan hasarı önlemek için 6.5 milyon dolar değerindeki beton bariyer inşasına başladı fakat 2018’de bu turizm kentini etkisine alan fırtınalar kente son on yılın en büyük zararını verdi.
Virginia Eyaleti’ndeki Virginia Sahili, burada su seviyesinin 2100’e kadar 3,5 metre yükseleceği uyarısı yapılıyor.
Tayland’ın başkenti Bangkok’ta araştırmacılar su seviyesinin yıllık 1 cm artığına işaret ediyor. 2030 yılı itibarı ile kent sakinlerinin yarısı tehlike altında olacak.
NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin Louisiana eyaletinin en büyük şehri olan New Orleans’ın 2100’e kadar sular altında kalacağını öngörüyor.
Hollanda’nın Rotterdam kentinin %90’ı deniz seviyesinin altında. Kentin yöneticileri, binaların dalgalara dayanabilmesi için altyapıyı iyileştirmeye başladı.
Temel neden küresel ısınma, iklim değişikliği
Bilim insanları, deniz seviyesindeki yükselmeyi, artan fırtına ve selleri küresel ısınmaya bağlıyor.
Son 130 yılda küresel ısınma 0,85 santigrat derece arttı. Eğer iklim değişikliği sorunu çözülmezse bu oranın önümüzdeki 80 yıllık süreçte 4 santigrat dereceye ulaşabileceği belirtiliyor.
2021 yılında 59,1 milyon kişi iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden dolayı yerlerinden oldu. Bu sayının 2050’ye kadar 1 milyara ulaşabileceği ifade ediliyor.
Birleşmiş Milletler, sera gazı emisyonlarının 2030’a kadar yüzde 55 oranında azaltılmasını istiyor.
Küresel sıcaklık derecesinin 1,5 santigrat derecenin altında kalması için yılda 4,13 trilyon dolar harcanması gerekiyor; ne var ki bugün harcanan para 632 milyar dolar, yani bu miktarın yüzde 15'i.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın