Kulak çınlıyorsa ‘sizi anan’ kim?

07-11-2015
Rûdaw
Etiketler Kulak Kulak çınlaması Op. Dr. Özge Çağlar
A+ A-

Haber Merkezi - Halk arasında “Biri beni andı” olarak tabir edilen kulak çınlamasının temel sebebinin kir olduğu belirtildi.

 

Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Özge Çağlar, kulak çınlamasının en sık rastlanan sebebinin kulaktaki kirden kaynaklandığını söyledi. Op. Dr. Çağlar, şunları anlattı:


“Tiroid yüksekliği ve düşüklüğü, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar da çınlamaya sebep oluyor. Demir eksikliği, vitamin eksikliği gibi kendini belli eden hastalıklar da kulak çınlaması yapabiliyor.

 

Kulak çınlamasının diğer sebeplerinden birini iç kulaktaki hücrelerin hasar görmesi oluşturuyor. Kulakta, dış tüy ve iç tüy hücreleri bulunuyor. Dış tüy hücrelerinin fonksiyonu bozulduğunda, denge sağlayamadığı için vertigo ya da çınlama gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.”


Kulak çınlaması özellikle yaşlı hastalarda daha sık görülüyor. Bunun sebebi ise kronik hastalıklar için kullanılan düzenli ilaç tüketimi. Belli bir yaştan sonra işitme yetisinin azalmasıyla, sıklıkla kulak çınlama sesi de algılanmaya başlanabiliyor.

 

Op. Dr. Özge Çağlar, “Kulak çınlaması olan kişilerde çınlama genellikle gece daha çok hissediliyor. Etraf daha sessiz oluyor ve kişi çınlaması ile başbaşa kalıyor. Hastalara bu noktada önerim, yarım saat klasik müzik dinlemeleri. Çünkü insan sesi olmayan klasik müzik, çınlamayı bastırıyor’’ dedi. (Kaynak: CHA)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli