Ruanda'da yeni bir virüs alarmı: Aşı denemelerine başlandı

Haber Merkezi - Sağlık yetkilileri Pazar günü yaptığı açıklamada, Ruanda'da Marburg virüsüne karşı aşı denemelerinin başladığını söyledi.

Sağlık Bakanı Sabin Nsanzimana, düzenlediği basın toplantısında, ülkenin ABD merkezli Sabin Aşı Enstitüsü'nden, sağlık çalışanları ve Marburg hastalarının temas kişileri gibi ölümcül virüse yakalanma riski yüksek grupları hedefleyen ilk kampanya kapsamında ilk 700 doz aşıyı aldığını söyledi.

Daha fazla doz beklendiğini belirten Nsanzimana, Ruandalılara güvenlik endişeleri konusunda güvence vererek, aşının komşu ülkeler Uganda ve Kenya'da denendiğini söyledi.

Cumartesi günü itibarıyla 12'si ölü olmak üzere en az 46 kişinin virüse yakalandığı doğrulandı.

Ruanda yetkilileri, ülkede geçen ay patlak veren hastalığın yayılmasını kontrol altına almak için bir dizi önlem uygulamaya koydu. Bunlar arasında hastanede yatan hastalara ziyaretlerin yasaklanması ve Marburg'dan ölüm durumunda toplanmaların sınırlandırılması yer alıyor.

Marburg virüsü hastalığı, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre %88'e varan ölüm oranına sahip, kanamalı ateşe neden olan oldukça öldürücü bir hastalık olan Ebola'ya neden olan virüsle aynı ailedendir.

Marburg virüsünün neden olduğu hastalık aniden başlıyor, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve şiddetli halsizlikle seyrediyor.

Birçok hastada yedi gün içinde ciddi kanama belirtileri ortaya çıkar.

Virüs, meyve yarasalarından insanlara bulaşıyor ve enfekte kişilerin vücut sıvılarıyla, yüzey ve malzemelerle doğrudan temas yoluyla insanlar arasında yayılıyor.