Otizmli çocuk sayısının en çok olduğu ülke Katar, en azı ise Fransa
Erbil (Rûdaw) – Dünya genelinde 2023 yılına kadar Arap ve İslam ülkeleri en fazla otizmli çocuğa sahip ülkeler sıralamasında üst sıralarda. Katar her 10 bin yeni doğan bebeğin 151’i otizmli.
Arap ve İslam ülkeleri en fazla otizmli çocukların bulunduğu ülkelerin başında geliyor.
Bu konuda ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention) hazırlanan verilere göre, en çok otizmli doğum Katar’da. Katar’ı sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Bahreyn ve Suudi Arabistan takip ediyor. Listede İran14, Irak 20’inci ve Türkiye ise 27’inci sırada yer alıyor. En az otizmli çocuk ise Fransa’da.
Otizmin henüz bilinen bir sebebi olmasa da doğumdan önce ve sonra gelişen çevresel ve genetik faktörlerin birleşimi ile ortaya çıktığı düşünülüyor.
Uzmanlara göre hamilelik sırasında toksik maddelere maruz kalma gibi çevresel faktörler de bebeklerde otizm riskini artırıyor.
Araştırmalar, otizmin nedeninin de her kişide farklılık gösterdiğini ortaya koyuyor. 18 yaşına kadar da çocukların otizm belirtileri göstermesi muhtemeldir.
Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), dünya nüfusunun yüzde birinin yani 75 milyondan fazla insanın otizmli olduğunu, 2022'de dünyada her 100 çocuktan birinin otizmli olduğunu söylüyor.
Bu merkezlerin hazırladığı raporlara göre, erkek çocuğunun otizmli doğma olasılığı, kız çocuğuna oranla dört kat daha fazla. Raporlar, 2000 yılından bu yana otizmin dünya çapında yüzde 178 arttığı konusunda uyarıyor.
Otizm, yaşamın ilk üç yılında sinir sistemi sorunu nedeniyle ortaya çıkan, normal beyin fonksiyonlarını bozan, kişinin iletişim kurma ve sosyalleşme yeteneğini azaltan bir beyin komplikasyonudur.
Doktorlar, erken otizm teşhisi konulan ve tedavi edilen çocukların beyinlerinin daha iyi geliştiğini, davranış ve sosyal ilişkilerin daha iyi olduğunu söylüyor.
Otizmli çocuk oranlarının en düşük olduğu ülkeler ise çoğunlukla Avrupa ülkeleri.