ERBİL - Ramazan'da günlük onlarca ton baklava tüketiliyor

07-05-2019
Rûdaw
Etiketler Erbil Ramazan Tatlı Meşrubat
A+ A-
Erbil (Rûdaw) – Başkent Erbil’de Ramazanla birlikte tatlı çeşitleri ve meşrubatların satışında ortalama yüzde 300 artış oluyor. Halk iftarla birlikte tatlı ve şerbet çeşitlerini sofralardan eksik etmiyor.

Ramazan ayının gelişi ile Erbil pazarında büyük değişiklikler göze çarpıyor. Restorantlar başta olmak üzere, yemek ve meşrubatların tüketildiği işyerleri genel olarak gündüzleri kapalı olsa da akşamları dolup taşıyor.

Rûdaw'a konuşan meşrubat üreticisi Hemin Raşid, en iyi satışları Ramazan ayında gerçekleştirdiklerini belirterek Ramazan’ın bu anlamda işlerine bereket getirdiğini söyledi.

Her gün pet şişelerde yaklaşık 20 bin adet meşrubat sattıklarını dile getiren Reşid, "Ramazan ayında üç vardiya olarak gece-gündüz çalışıyoruz. Hergün 3 kamyonla süper market, mini market ve Erbil'deki dükkanlara meyve suyu veriyoruz. Ancak bazen talepleri karşılamada yetersiz kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

20 yıldır Erbil'de meşrubat üreten Hemin Reşid, taleplere yetişmek için her yıl pazara yeni ürün sunduklarını söyledi. Reşid, nar, portakal, üzüm, kayısı, çilek, muz, hinthurması ve limon başta olmak üzere en az 10 çeşit içecek ürettiklerini belirtti.

Üretim merkezlerinden ve pazardan veriler aldıklarını ve sürekli araştırmalar yaptıklarını dile getiren Reşid, “Sadece Erbil ve çevresinde her gün 80 binden fazla adet içecek satılıyor. Her geçen yıl satışlarda artış oluoyor. En çok üzüm ve nar suyu tercih ediliyor" şeklinde konuştu.

Ramazan’ın vazgeçilmezi hurma ve baklava

Meşrubatların yanı sıra, baklava ve hurma gibi tatlı yiyecekler Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden. Bu yüzden baklava ve hurma satışları Ramazan ayında çok satılıyor ve üretim merkezlerinin çoğu gece-gündüz faaliyette oluyor. 

Dondurma üreticisi Rebaz Cafer, "Ramazan ayında satışlarımız çok artıyor. Baklava ve hurma satışı da bu ay artıyor ve işyerleri gece gündüz faaliyet gösteriyor" dedi.

Cafer, "Tüm üretim yerleri gece gündüz faaliyette oluyor, toptan ve perakende baklava satıyorlar. Tahminlerime göre Erbil ve çevresinde günlük yaklaşık 60 ton baklava satılıyor. Bu satışlar Ramazan'ın 20'inci gününe kadar devam ediyor. Ondan sonra satışlar azalmaya başlıyor ancak Bayram arefesinde satışlar yeniden artıyor" diye konuştu.

Ramazan ayında satışları artan başka bir yiyecek ise hurma. Müslümanlar “sünnet” olduğu gerekçesi ile orucu hurma ile açılıyor ve bazı hayırseverler toptan hurma alarak camilerde dağıtıyor.

Erbilli manav Selam, "Ramazan ayında hurma satışı artıyor. Örneğin geçen yıl Ramazan hariç toplam 3-5 ton hurma satarken, sadece Ramazan ayında 50 ton hurma satışı yaptım. Bu artış Ramazan'ın 20'inci gününe kadar devam etti. Ancak daha sonra azalmaya başladı. Ramazan ayında sebze ve meyve marketleri yoğun şekilde hurma satıyor" dedi.

Selam, pazarda iki tür hurma olduğunu, İran hurmasının paketlerde, Irak hurmasının da açık satıldığını ancak halkın ençok İran hurmasına rağbet gösterdiğini belirtti.

Botan Gıda Şirketi Müdürü Hacı Muhsin Muhammed de, Ramazan ayında satışların yüzde 100 arttığını söyledi.

Muhammed, "Dondurma satışları yüzde 30 oranında azalıyor. Ancak meşrubat satışları artış gösteriyor. Örneğin meşrubat üreten bir işyerine bu Ramazan için 200 ton şeker sattık. Normal aylarda ise 10 ton şeker satıyorduk. Baklava satışımızda günlük 1-4 ton artış gösterdi" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli