Prof. Dr. Türkeş: En önemli su tasarrufu, tarımda yapılmak zorunda

Erbil (Rûdaw)Prof. Dr. Murat Türkeş, “En önemli su tasarrufu tarımda yapılmak zorunda ve içme suyu şebekeleri iyileştirilmeli. Başta damlama olmak üzere modern sulama sistemleri, su kayıplarının azaltılması çok önemli” ifadesini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Rûdaw’ın bültenine katılarak su kaynakları, su tüketimi, su tasarrufu ve suyun kullanımına dair değerlendirmelerde bulundu.

Çanakkale’den yayına katılan Prof. Dr. Türkeş, kuraklığın önümüzdeki yıllarda daha da artış göstereceğini kaydetti:

“Su tasarrufu ve damlama sistemi artık çok önemli. Günümüzde artık iklim değişikliği, kuraklık gibi faktörler artık suyu maksimum ölçüde verimli kullanmamızı gerekli kılıyor. Türkiye, Irak Kürdistan Bölgesi, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu çoğunlukla kurak geçti.

Son 2 yıldır Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin büyük bölümünde olduğu gibi Kuzey Irak’ta da kuraklık etkili. Hem yağış azlığı hem de sıcaklıkların artmasıyla buharlaşmanın artması kuraklığın şiddetini artırıyor.

Çalışmalar, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin Akdeniz iklim bölgesi, Ortadoğu’nun büyük bir bölümü ve aynı şekilde Kuzey Irak bugüne göre çok daha sıcak, çok daha kurak ve toprak neminin azalacağı bölgeler olacak. O yüzden su, kuraklık yönetimi, su tasarrufu, suyun akılcı kullanılması çok önemli.”

“Su üzerindeki baskı artıyor”

İklim değişikliği, kuraklık ve çölleşme ile su sorunlarının uzmanlık alanı olduğu Prof. Dr. Türkeş, içme suyunun kullanımına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

 “Suyun kirlenmesi, su havzalarının tarım alanlarının içinde kalması, içme suyu olarak planlanan barajların kalitelerinin bozulması sonucunda Türkiye’nin pek çok büyük kentinde ve (sizi de takip edebildiğim kadarıyla Kuzey Irak’ta da) içme suyu damacanalarla ve şişelerle sağlanıyor. Bununla, hem çevre kirliliği yaratılıyor hem de su çok pahalıya geliyor. Normalde içme suyunun bol ve ucuz olması gerekiyor.

Ayrıca talebin çok fazla olması, park ve bahçelerde bile yağmur suyu ya da arındırılmış su yerine içme suyunun kullanılması su üzerindeki baskıyı artırıyor.

“Tarımda vahşi sulama kullanılıyor”

Su tasarrufuna ilişkin ise Prof. Dr. Türkeş şu değerlendirmeyi yaptı:

“İçilebilir, kullanılabilir suyun büyük bir bölümü (yaklaşık yüzde 75-80’i) tarımda kullanılıyor. Tarımda hala vahşi sulama, yani salma sulama dediğimiz şekilde kullanılıyor.

En önemli su tasarrufu tarımda yapılmak zorunda ve içme suyu şebekeleri iyileştirilmeli. Başta damlama olmak üzere modern sulama sistemleri, su kayıplarının azaltılması çok önemli. Kentlerde de su tasarrufu evlerde mümkün. Çünkü hâlâ iklim değişikliği ve kuraklık yokmuş gibi evlerde içme suyu ile bahçe sulanıyor.

Balkon ve araba yıkanıyor. Bu alışkanlıklardan vazgeçmek gerekiyor. Banyo yaparken, traş olurken tonlarca su gidiyor. İnsan 3 ton su ile de banyo yapabilir; 2 kova su ile de yapabilir.

Bir ev, bir hane suyu akıllı yeterli ve etkin kullanırsa, bugün kullandığı suyun en az yüzde 50’sini tasarruf edebilir.”

Rudaw Medya Grubu, 06 Temmuz 2022 Çarşamba günü, su israfı konusunda farkındalık yaratmak için bir günlük #israf_etme kampanyası başlatmıştı.