Şeker hastaları daha mı uzun yaşar?

05-02-2017
Dr. Süleyman Yıldız
Etiketler Rûdaw Sağlık Diyabet Şeker Hastalığı Dr. Süleyman Yıldız
A+ A-

En sonda söyleyeceğimizi yazının başında söyleyelim. Maalesef toplumda yer edinmiş yanlış olan “doğrulardan” biri bu. Gazete, televizyon ve internet sitelerinde bu yanlışa dair haberleri okuyup izleseniz bile bu bilginin yanlış olduğunu unutmayın.

 

Şeker hastalığı, yani diyabeti, olanların birçoğunda yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları, görme kayıpları gibi tehlikeli yandaş hastalıklar gelişmektedir.  Özellikle beraberinde yüksek tansiyonu olan şeker hastalarının ölüm oranı bir hayli yüksektir.

 

Tıp dünyasının saygın araştırma dergilerinden olan “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” isimli dergide yayımlanan makaleye göre 2002 ile 2009 yılları arasında takip edilen 155 bin 971 hasta incelendiğinde, şeker hastalığı veya onun öncülü olan metabolik sendrom tanısı almış olan hastalarda ölüm riskinin, normal sağlıklı bireylere göre 1,6 kat fazla olduğu ortaya çıktı. Çalışmada ayrıca bu oranın diğer tüm nedenlere bağlı ölüm riskinden çok daha fazla olduğuna da işaret ediliyor.

 

Sonuç olarak şeker hastalığı ve onun yandaş hastalığı olan (özellikle yüksek tansiyon)  kişilerin bu riskin farkında olmaları ve buna göre yaşamlarını düzenlemeleri lazım.

 

Diyabet her 6-7 saniyede bir can alıyor

 

Dünyada her 6-7 saniyede bir, diyabet (şeker) rahatsızlığı olan bir insan aramızdan ayrılıyor. 2016 yılında 6 milyon kişi diyabete bağlı nedenlerden ötürü yaşamını yitirdi.

 

Şeker hastalığının, tüm dünyada sayısı her geçen gün artan en büyük tehditlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun 2015 yılında yayımlanan rehberine göre Türkiye’de her 6 kişiden biri (dünyada ise her 11 kişiden biri) diyabet hastası. Canımızı daha çok sıkan husus ise bu hastaların yarısının hastalıklarının farkında bile olmadığı. Bu kişiler rutin sağlık kontrolüne gitmediği için ciddi bir yandaş hastalık gelişene kadar da maalesef hastalıklarının farkına varmayacaklar.

 

Şeker hastalığının erken habercileri

 

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye nüfusunun 10’da birinden fazlası şu anda şeker hastası (diyabet) ve 10’da 2’si de birkaç yıl içinde diyabet tanısı alacak.

 

Önemli olan husus şeker hastalığının önceden fak edilebilmesidir.  Bu hastalığa aday olan kişilerin durumu erken dönemde fark edip,  gerekli önlemleri alır veya ilaç tedavisine başlarsa, hastalığın gelişimi geciktirilebilir, hatta hastalığın başlamasının önüne bile geçilebilir.  O zaman alarm vermesi gereken şu 5 haberciye dikkat! Bu habercilerden en az 2’si sizde de oluyorsa doktora gitmenizde fayda olduğunu bilin.

 

1- Gün içerisinde ne kadar çok yemek tüketseniz de sık sık acıkma

 

2- Eskisine göre daha çok yemek yemenize rağmen sürekli doymamışlık hissi

 

3- Tatlı krizleri

 

4- Gün içerisinde tekrarlayan baygınlık hissi

 

5- Kilo alma

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli