Kadın muhtar 40 kız çocuğunu zorla evlendirilmekten kurtardı

04-12-2021
Abdulselam Akıncı
Dilek Demir mahallesindeki kadın ve kız çocuklarına yardımcı oluyor.
Dilek Demir mahallesindeki kadın ve kız çocuklarına yardımcı oluyor.
Etiketler Kadın muhtar Dilek Demir Diyarbakır Zorla evlendirme Kız çocuğu
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Muradiye Mahallesi muhtarı Dilek Demir, muhtar olduktan sonra 40 kız çocuğunun zorla evlendirilmesine engel oldu.

Kendi yaşam tecrübesinden yola çıkarak kadın ve kız çocuklarına yardımcı olan Dilek Demir de 14 yaşında zorla evlendirilmiş.

Muhtar seçildikten sonra muhtarlık binasının girişine astığı “dilek ve şikayet kutusu”na zorla evlendirilmek istenen kız çocukları notlar bırakınca onlara yardım etmeye karar vermiş.

Dilek Demir, genç kızların ve çocukların aileleri ile temasa geçerek zorla evlendirilmelerine engel oluyor.  Demir şimdiye kadar 40 çocuğun ailesini çocuklarını zorla evlendirmekten vazgeçirdi.

Demir bu yolda nasıl ilerlediğini Rûdaw’a şöyle anlattı:

“Ortaokul 2’inci sınıfa giderken önlüğümü soydular ve gelinlik giydirdiler. Ahmet Kaya'nın bir parçası var; ‘Kitaplarımı aldılar sorgusuz’… Gerçekten önlüğümü soydular sorgusuz.  Gelinlik giydirdiler sorgusuz… Kimse bana acımadı. Babam beni hortumla döverek, kafamda tava kırarak beni 27 yaşındaki bir adamla zorla evlendirdi.  (Muhtar olduktan sonra) 40 tane kız çocuğunuzun evlenmesine engel oldum. Okula başladılar, okullarını bitirdiler. Mezun olanlar var, evlenenler var içlerinde. Hepsi yerini buldu.”

Dilek Demir ilerde belediye başkanı ya da milletvekili olmak istiyor. Demir bu yolla daha çok kadına yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Demir’in mahallesinde yaşayan Emine Kaya da “Eğer muhtarımız  erkek olsaydı ona dertlerimizi anlatmak için rahat rahat gidemezdik. Kadın olduğu için dertlerimizi daha rahat anlatıyoruz” diyerek  Demir’den memnuniyetini dile getirdi.

Esnaf Berat Karagöz ise “Bir Kürt atasözümüz var: aslan aslandır derler, dişi ya erkek fark etmez derler. Dilek muhtar da onlardan biri, sonuna kadar yanındayız” diyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.