Kahvaltı etmek şart mı?

04-01-2016
Rûdaw
Etiketler Kahvatı Sağlık Kilo Şişman Obez
A+ A-

Haber Merkezi Yapılan araştırmalar, sürekli olarak aşırı kilolu ve obez insanların kahvaltı etmediğini gösteriyor. Fakat bu bir sebep sonuç ilişkisi doğurur mu? Hep beraber inceleyelim.

 

Britanya'daki Obezite Gözlemevi, kahvaltının daha sağlıklı bir yaşam için "iyi" olduğunu söylemekle birlikte, "Kiloyla kahvaltı arasında bir sebep sonuç ilişkisi mi var yoksa kahvaltı sadece diğer sağlıklı yaşam unsurlarının bir işareti mi, bunu net bir şekilde söyleyebilmek mümkün değil" sonucuna vardı.

 

Kahvaltı yargılanıyor

 

İnsanların yeme alışkanlıklarını fiilen değiştiren bazı klinik deneyler yapıldı, fakat bunlar deneklerin kilosunu hiç bir şekilde değiştirmedi. Bunlardan en kapsamlısının sonuçları American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlandı.

 

Alabama Üniversitesi'nde yapılan 4 ay süreli deneye katılan 300 aşırı kilolu ya da obez insanın bir kısmına kahvaltılı bir kısmına kahvaltısız bir diyet veriliyor.

 

Deneyi yürüten ekibin başındaki Profesör David Allison, "Kilo kaybı konusunda kahvaltı edenlerle etmeyenler arasında hiç bir fark olmadı. Kilo ve kahvaltı ilişkisinin en azından yetişkinler açısından bir efsane olduğu fikrine daha yatkın olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.

 

Profesör Allison, "Kahvaltı etme tavsiyesi kilo kaybetmek isteyenler açısından bu noktada yerinde bir tavsiye değil" ifadelerini kullandı.

 

Kahvaltının dayanılmaz cazibesi

 

Kahvaltı savunucularından olan doktor Alison Tedstone, kahvaltı etmeyenlerin genellikle daha şişman olduklarını söyledi.

 

Sağlıklı kahvaltı tarifi

 

"Mükemmel kahvaltı diye bir şey yok" diyen Doktor Tedstone, burada anahtar kelimenin lifli gıdalara odaklanmak olduğunu dikkat çekti.

 

Doğrusu ne?

 

Bir çok uzmanın üzerinde birleştiği makul noktalar var. Kahvaltı ediyorsanız, en sağlıklı bir şekilde kahvaltı etmeye gayret etmelisiniz. Kahvaltı etmiyorsanız, ille de kahvaltı etmeniz gerekmez, ama etmeyi bir düşünün.

 

Bazı uzmanlar insanların kahvaltılı ve kahvaltısız bir günde yeme davranışlarını gözlemleyerek kendileri için en iyisini seçmelerinin iyi olacağını savunuyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli