Zamana direnen Kürt düğünlerinde değişmeyen gelenek

03-10-2021
Şevket Herki
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Hakkari Düğün Kürt Kıyafetleri
A+ A-

Hakkari (Rûdaw) – Hakkari ve çevresi, günlerce süren ve çok sayıda kişinin katıldığı aşiret düğünleri ile ünlü. Son dönemde zamana ve koşullara bağlı olarak bazı adet ve gelenekler değişse de yöresel Kürt milli kıyafetler düğünlerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Düğünler ve halay, Kürt kültüründe çok önemli bir yere sahip. Ancak zaman geçtikçe düğünlerde uygulanan eski adet ve gelenekler de değişiyor. Eskiden 3 gün 3 gece süren düğünler günümüzde daha kısa bir zaman dilimine sığdırılıyor.

Buna rağmen Hakkari ve ilçelerinde hala aşiret düğünleri, Kürtçe şarkılar eşliğinde uzun halay kuyruklarının oluştuğu kalabalık bir kitlenin katılımı ile gerçekleştiriliyor.

Hakkari’nin Yüksekova (Gever) ilçesinde hayatlarını birleştiren Bilal Serdar ve Mizgin Döger çiftinin düğünü de eski düğünlerdeki gibi görkemli geçti.

Düğüne Kürdistan Bölgesi’nden yerel sanatçı Abdullah Herki davet edildi. Düğün alayı Herki’nin şarkıları eşliğinde Şemamê ve Xerzanî oynadı.

Nerede olursa olsun Kürt düğünlerinin benzer olduğunu belirten Abdullah Herki, “Güney Kürdistan ile burası zaten aynı kültür, aralarında hiç fark yok. Ama Kürdistan’ın her yerinde düğünler hemen hemen aynı şekilde yapılıyor” dedi.

Bölgedeki düğünlerin olmazsa olmazı ise yöresel Kürt milli kıyafetleri. Düğüne katılan kadın, erkek, genç, yaşlı hemen herkesin önceliği Kürt kıyafetleri. Erkeklerin giydiği şal û şapik, kadınların giydiği kiras, fistan ve xiftanlar, adeta düğünlerin rengi ve ruhu oluyor.

Gelin Mizgin Döger de b u mutlu gününde, son dönemde gelinlerin tercih ettiği gelinlik yerine, geleneksel gelinlik giymeyi tercih etti.

Damadın amcası Kasım Serdar, “Yeğenimin düğünü ve çok mutluyuz. Biz düğünlerimize kendi yöremize has Kürt kıyafetleri ile katılıyoruz. Allah’tan dileğim hergün bugünkü gibi coşkulu ve mutlu geçsin” dedi.

Atalarının mirasını devam ettirdiklerini anlatan Fehime Terzioğlu da, “Dedelerimizin, atalarımızın gelenek ve görenekleri ile düğün yapıyoruz. Kendi kıyafetlerimiz ile. Bizim de kendi kültürümüzü yansıtmayan şeylere değer vermememiz gerekiyor” diye konuştu.

Bununla birlikte yakın zamanda Hakkarili aşiretler, düğünlerde gelin ve damada takılan takılar için de kriterler getirdi.

Herki ve Oremar aşiretinden sonra, Pinyanişi aşireti de düğün maliyetlerinin azaltılması amacıyla bazı kararlar aldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kadir İnanır / Arşiv

Kadir İnanır yeniden yoğun bakıma alındı

Kadir İnanır, Mart ayında beynine 3. kez pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılmış ve tedavi olmaya başlamıştı. İnanır'ın bir süre önce fizik tedavi gördüğü açıklanmıştı.