Rojavalı görme engelli genç Kürtçeyi de Braille sistemine ekledi

Erbil (Rûdaw) - Duhok'un Sêmêl semtinde yaşayan Rojavalı Ramzan Tahir, görme engelliler için Kürtçe alfabeyi de uluslararası Braille alfabesine dahil etti.
 
Yaklaşık olarak 200 yıldan beri kullanılan Braille alfabesi, görme engelli insanlar için icat edilmiş bir alfabe.
 
31 yaşındaki Kamışlolu Rodi Ramazan Tahir, Kürtçe karakterleri kendisi gibi görme engelliler için Braille sistemine ekledi.
 
8 yıldır Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan Tahir, Şam'da hukuk fakültesinden mezun oldu.
 
Rûdaw TV de Dilbixwin Dara'nın sunduğu bültene konuk olan Rodi Ramazan Tahir, “Araştırma yaptım ve Braille sistemi neden Arapça, Türkçe, Fransızca ve diğer tüm dillerde var, Kürtçe neden olmasın dedim. Sonra Kürtçe de olması gerektiğini düşündüm. Görme engelli Kürt kardeşlerimin de bu imkandan mahrum olmamasını istedim” dedi.
 
Şu an Duhok'un Sêmêl semtinde ikamet eden Tahir, 4 yıldır bu konuda düşündüğünü ancak en son 3 ay boyunca yaptığı çalışma neticesinde Braille Sistemini İngilizce, Fransızca, Türkçe ve Arapça'dan Kürtçe'ye çevirdiğini söyledi.
 
Rojavalı genç, amacının bu sistemi piyasaya sürmek olmadığını, görme engelliler için anadilde eğitim imkanı sağlamak olduğunu söyledi.
 
Rodi Ramazan Tahir, bu sitemi android uygulamalar ve cep telefonlarına da uyarlamak istediğini belirterek, "Bu konuda imkan sahibi olanlardan da destek bekliyorum" dedi. 

Braille alfabesi nedir?
 
Braille alfabesi veya Körler alfabesi; 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir. 
 
İki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşur. Her iki kolonda üçer nokta bulunur. Noktalardan her biri altmışdört farklı kombinasyondan birini oluşturması için farklı şekillerde dizilir.